Cues de visitants en l’obertura del saló Lleida Expo Tren

La 3a edició del Saló de l’Oci Ferroviari registra en la primera jornada visitants de Catalunya, l’Aragó, Portugal, França i Alemanya

La 3a edició de Lleida Expo Tren ha obert aquest matí les portes amb un gran èxit de públic i en les primeres hores s’han registrat cues de visitants procedents bàsicament de Catalunya i de l’Aragó, amb alguns grups d’altres països com Andorra, Portugal, França i Alemanya. Àngel Ros, alcalde de Lleida, ha destacat tant l’increment d’expositors —43, cinc més que en l’edició anterior— com la resposta del públic, afirmant que “el tema dels trens, tant si parlem de maquetisme i modelisme com de turisme ferroviari, té cada cop més aficionats” i destacant també la presència d’expositors internacionals procedents de França, Alemanya i els països de l’Est.

Raül Valls, organitzador del saló, ha incidit en el nivell i la qualitat de les maquetes exhibides en el saló i en l’àmplia presència d’associacions d’amics del modelisme ferroviari. Entre el material present a la fira, ha destacat la locomotora Bo-Bo tipus “Cocodril” reproduïda escala 1/3 i de 1.110 Kg. de pes, aportada pel Centre de Modelisme de Sabadell (CEMFES), i la gran maqueta modular que reprodueix diversos indrets de la Península (amb 79 mòduls diferents i una superfície ocupada de 700 m²), aportada p el Club N d’Espanya. En total, les maquetes que el visitant pot contemplar a la Fira de Lleida equivalen a 20 quilòmetres reals de línia fèrria.

Activitats paral·leles

Entre les activitats paral·leles cal destacar la possibilitat de fer visites als tallers de restauració i reparació de trens històrics de l’Associació per a la Reconstrucció de Material Ferroviari (ARMF), duna banda, i al Museu de l’Automoció de Lleida Roda Roda, de l’altra. L’organització ha previst un servei gratuït d’autobusos (cada mitja hora) des del saló fins als tallers de restauració i reparació de trens històrics. Amb l’entrada al saló Lleida Expo Tren els visitants poden accedir lliurement als dos espais mencionats.

Igualment, és interessant l’exposició “Cinema i Tren”, una selecció de 60 cartells de pel·lícules, procedents del fons del col·leccionista i documentalista lleidatà Antoni Nebot, que tenen com a fil conductor el ferrocarril, ja sigui com a protagonista o com a “artista convidat”. L’exposició és una selecció de la col·lecció de 500 exemplars que ha aconseguit reunir Nebot.

Lleida Expo Tren té lloc avui dissabte i demà diumenge al matí amb una superfície bruta d’exposició de 4.500 m2 i la presència de 43 expositors. El saló comptarà amb 29 associacions i clubs participants, 34 marques representades del sector del modelisme ferroviari i un espai de 1.600 m² dedicat a les maquetes. A la trobada, adreçada tant a aficionats el món del maquetisme i del modelisme com al públic en general, s’hi poden trobar estands de fabricants i distribuïdors de trens, accessoris i publicacions; una àmplia oferta turística i ferroviària, i un mercat d’ocasió de material ferroviari, a més d’estands d’institucions i entitats.

L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren va de 10 a 20 h (dissabte) i de 10 a 14 h (diumenge). Renfe ofereix un 30% de descompte en el bitllet de qualsevol tren amb destinació a Lleida per als visitants del saló (consulteu el web http://www.expotren.com/).

El saló està organitzat per la Revista Más Tren, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Lleida i amb el suport de la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya. A més cal destacar la col·laboració de la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril, ARMF, Club N de España, Grup Ferroviari de Mataró, Rail Modelisme Catalan, Ateneu Popular de Ponent, Grup Märklin Café, Inganet i Agrucat.