Lleida Expo Tren esdevé el gran saló de maquetisme ferroviari de l’estat

Els dies 23 i 24 de març obrirà les portes al Pavelló 4 de Fira de Lleida el saló Lleida Expotren, certamen líder a l’Estat espanyol pel que fa als sectors del maquetisme i el modelisme ferroviaris.

L’alcalde Lleida, Àngel Ros, ha remarcat que la fira Lleida Expotren implica molts sectors, des del modelisme i el maquetisme fins al lleure i el turisme ferroviaris (viatges en trens turístics i d’època, descobriment de noves rutes turístiques, etc.). El paer en cap ha destacat la implicació de la ciutat en el saló, posant com a exemple la mostra de maquetes ferroviàries destinades a promocionar la fira en els aparadors de diversos establiments de l’Associació de Comerciants la Zona Alta, i ha valorat també positivament la presència d’expositors i de visitants internacionals.

Raúl Valls, organitzador del saló, ha incidit en que Lleida Expotren s’ha convertit en el mercat de maquetisme ferroviari més important del sud d’Europa i ha destacat el suport que ha donat al saló l’empresa alemanya Märkling, una de les firmes de modelisme ferroviari més importants del món, i l’Associació per a la Reconstrucció de Material Ferroviari (ARMF).

Quaranta expositors comercials

Valls ha explicat que Lleida Expotren, un saló que rep anualment uns 10.000 visitants (aficionats al ferrocarril i públic en general) procedents de tot Espanya i de l’estranger, ofereix dos apartats diferenciats. En primer lloc, un àmbit lúdic, en el que s’exposen tota mena de maquetes de trens a diferents escales, i en segon lloc, un àmbit comercial, ocupat pels estands de fabricants, distribuïdors i botigues de trens en miniatura i de material per a maquetes. La fira aplegarà enguany 40 expositors comercials, amb 27 marques i fabricants representats, i exhibirà maquetes de 28 associacions de Catalunya i de la restat de l’Estat. 

Activitats durant Lleida Expotren

L’ARMF ha programat per al matí de dissabte a les seves instal·lacions del Pla de Vilanoveta (Lleida) una jornada de portes obertes, en la que els visitants del saló —que disposaran d’un servei especial d’autobusos des de la Fira— podran contemplar una sèrie de locomotores conservades als tallers de l’associació (inclosos models singulars com la Garrafeta, Cuco, Marilyn, Yeye’s i 1.000, entre altres). Enguany la mostra té una convidada d’excepció, una rèplica exacta de la locomotora “Mataró”, la primera que va funcionar a la Península, l’any 1848. La rèplica fou construïda el 1948 amb motiu del centenari del ferrocarril a Espanya i normalment s’exposa al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú.

L’Associació de Amigos del Ferrocarril de Madrid (AAFM) ha organitzat un viatge Madrid-Lleida amb un tren restaurat (una unitat UT 440.096), per visitar Expotren i participar en la jornada de portes obertes als tallers d’ARMF. L’anada es farà dissabte i la tornada diumenge. El desplaçament en aquest tren històric ha requerit uns permisos especials per part de Renfe.

Quan a les activitats que es faran en el pavelló, cal remarcar que per primera vegada el saló disposarà d’un ampli espai de lleure dedicat als més petits, promogut per la marca Märklin, destinat a que els infants compaginin la diversió amb el coneixement de la història dels trens. També per primer cop els organitzadors han programat un seguit de conferències sobre el maquetisme i el modelisme ferroviaris, de mitja hora de durada, que tindran lloc el dissabte.

D’altra banda, el col·leccionista i documentalista ferroviari Antoni Nebot presentarà aquest any la mostra fotogràfica “American Railroad”, una selecció de instantànies històriques de trens americans de tots els temps.

Finalment, Joan Solé, aficionat al món dels trens i a la numismàtica, ha dut a terme l’edició d’un sobre i d’un segell commemoratius del saló Expotren, que enguany reprodueixen la imatge d’una locomotora Mikado estacionada a l’estació de Lleida el 1973, i que es podran adquirir al mateix saló (estand de MásTren) o al Club Filatèlic de Lleida.

L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren serà de 10 a 20 h (dissabte) i de 10 a 14 h (diumenge). El saló està organitzat per la revista MásTren, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Lleida i amb el suport de la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.