Lleida Expo Tren, cada cop més internacional

El president de la Cambra de Comerç de Lleida inaugura el saló i incideix en que el certamen atreu cada any més públic de tot l’Estat

“Estem parlant d’un saló que porta cada cop més visitants, que venen de tot l’Estat espanyol i de països com França o Alemanya”. El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan H. Simó, ha inaugurat Lleida Expotren tot destacant la consolidació del saló com un referent del món del modelisme i del maquetisme ferroviaris a tot l’Estat. Per il·lustrar aquesta afirmació, Simó ha fet esment a l’arribada d’un tren especial de Madrid —un tren històric restaurat— amb 160 aficionats al món dels trens que faran una estada de dos dies a Lleida. 

El director del saló, Raül Valls, ha afirmat que el saló té el futur garantit ja que Lleida “és el lloc idoni per fer unes fires d’aquestes característiques, amb unes instal·lacions i unes comunicacions idònies per celebrar-la”.

La 4a edició de Lleida Expo Tren aplega 40 expositors comercials, amb 27 marques i fabricants representats, i exhibeix maquetes de 28 associacions de Catalunya i de la resta de l’Estat. L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren va de 10 a 20 h (dissabte) i de 10 a 14 h (diumenge). El saló és organitzat per la revista Más Tren, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Lleida i amb el suport de la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Cal recordar que aquest migdia ha arribat a l’estació de Lleida-Pirineus un tren especial de Madrid noliejat per l’Asociación de Amigos del Ferrocarril de Madrid (AAFM). Es tracta d’un tren de rodalies restaurat (concretament, una unitat UT 440.096). La delegació de la capital de l’Estat visitarà Expotren i tornarà diumenge a Madrid.

També avui dissabte l’Associació per a la Reconstrucció de Material Ferroviari (ARMF) ha portat a terme a les seves instal·lacions del Pla de la Vilanoveta una jornada de portes obertes, en la que els visitants del saló han pogut contemplar una sèrie de locomotores conservades als tallers de l’associació (models singulars com la Garrafeta, Cuco, Marilyn, Yeye’s i 1.000, entre altres).

El Pavelló 4 acull durant la jornada d’avui diferents xerrades sobre maquetisme i modelisme ferroviari, que van a càrrec d’Alberto Herrera, maquetista aficionat de Sevilla expert en pintura i pàtina, Jordi Auqué, maquetista professional de Reus amb llarga trajectòria i Rafael Sánchez, modelista professional d’Albacete expert en models de metall. Les xerrades, de mitja hora de durada, tenen lloc a les 12.30 i a les 18 h a l’estand de Más Tren.

El saló ofereix enguany un espai de lleure dedicat als més petits, promogut per la marca Märklin i destinat a que els infants compaginin la diversió amb el coneixement de la història dels trens. D’altra banda, el col·leccionista i documentalista ferroviari Antoni Nebot presenta aquest any la mostra fotogràfica “American Railroad”, una selecció de instantànies històriques de trens americans de tots els temps.