Lleida Expo Tren estrena un circuit de modelisme ferroviari tripulat

La 5a edició del saló tindrà lloc del 22 al 23 de març amb 50 expositors i creix notablement amb la incorporació del Pavelló 3 

Fira de Lleida acollirà el 22 i 23 de març la 5a edició del saló Lleida Expo Tren, certamen líder a l’Estat espanyol en els sectors del modelisme i l’oci ferroviari. Enguany, la fira amplia la seva superfície fins als 8.000 m² i ocupa dos pavellons (3 i 4), on aplegarà 50 expositors comercials (10 més que en l’edició anterior), amb 33 fabricants i marques representades, als que cal afegir els 40 clubs i associacions de Catalunya i de la resta de l’Estat presents a la trobada firal. En conjunt, el nombre d’expositors i entitats presents a la fira creix més d’un 20%.

La cinquena edició del saló es consolida oferint al públic el mercat del tren en miniatura més gran d’Espanya, amb unes 105 taules de venda, que superen els 200 metres linials de l’any 2013. La previsió dels organitzadors és assolir els 12.000 visitants.

En el decurs de la presentació de Lleida Expo Tren, Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fira de Lleida, ha incidit en el creixement del saló, que ha passat de 40 a 50 expositors (un 25% més), i de 27 a 33 clubs i associacions participants (un 22% més). Ros ha afirmat que el certamen s’ha consolidat plenament i que pot competir amb altres fires europees del mateix àmbit.

Joan Simó, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, ha destacat l’ampliació de la superfície firal amb la incorporació del Pavelló 3, mentre que Miquel Padilla, vicepresident 1r de la Diputació de Lleida, ha valorat molt positivament l’impacte econòmic de la fira en el sector turístic de la ciutat i ha aseverat que “el sector dels hotels la considera en termes d’ocupació una de les fires més importants que es fan a Lleida”. Octavi Miarnau, director dels SSTT d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, creu que és important “organitzar fires al voltant d’un àmbit com aquest, molt arrelat en un ampli sector de la societat”.

Raul Valls, organitzador del saló, ha remarcat “l’exclusivitat d’aquest saló, que ara mateix, a nivell de l’Estat, només es fa a Lleida” i l’augment d’expositors, clubs i associacions, que arriben a un total a 90. Valls ha destacat l’acord de col·laboració amb els comerciants de la Zona Alta de Lleida, que es tradueix en la presència de maquetes de trens als aparadors i en la distribució de material promocional, i ha incidit en que saló ha esdevingut el mercat de modelisme ferroviari més importants de l’Estat i atreu aficionats de moltes comunitats —especialment de Catalunya, Madrid, Andalusia i País Basc— i de països com França i Alemanya. Valls ha explicat que el Club Rail Catalan de Perpinyà estrenarà a Lleida una maqueta del famós Tren Groc turístic de la Cerdanya, “el que atraurà també públic del sud de França”.

Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, afirma que la consolidació de Lleida Expo Tren en aquesta cinquena edició “és en bona part el fruit de l’aposta estratègica de la nostra institució firal, en un context advers de crisi, per innovar i buscar nous sectors amb bones possibilitats de projecció i amb potencial de creixement”. Oró destaca que el creixement del certamen, “que vol esdevenir un referent firal al sud d’Europa”, respon “tant a la magnífica tasca fets pels organitzadors, començant per la revista Más Tren, com a la implicació de tot el sector”.

Els visitants podran “viatjar” en tren pel recinte

Per primer cop es desenvoluparà una trobada de modelisme ferroviari tripulat en un gran circuit muntat al pavelló 3, que ocuparà més de mig quilòmetre de vies i una superfície de 3.500 m². El públic podrà gaudir de la participació d’un nombrós parc de locomotores tant de vapor real com elèctriques.

Durant els dos dies de fira funcionarà un servei fixe amb dos “combois” de sis vagons arrossegats per sengles locomotores i a més, el dissabte, hi haurà la I Trobada de Modelisme Ferroviari Tripulat pròpiament dita, una exhibició de locomotores espanyoles, suïsses i alemanyes (entre 15 i 20 unitats) aportades per diversos col·leccionistes (membres d’associacions i particulars). Es tracta en tot cas de locomotores que reprodueixen models reals a una escala que va de l’1:5 a l’1:10 i amb un pes d’entre 100 i 150 quilos. Entre altres models, es podran veure la locomotora del Tren d’Olot i la del Tren de Sóller.

Tots els nens que accedeixin al saló amb entrada tindran de regal un viatge en aquests trenets, mentre que el bitllet per als adults o per als infants que vulguin repetir el “viatge” costarà 1 euro, que es destinarà a sufragar el muntatge del circuit. Els organitzadors destaquen que la iniciativa té un doble valor lúdic i didàctic, ja que les locomotores de vapor reprodueixen el funcionament real d’aquest tipus de màquines, que molts infants segurament desconeixen. Aquesta nova activitat ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril.

Altres novetats de Lleida Expo Tren

Aquesta edició comptarà amb la visita d’una delegació de Traverses des Secondaries, entitat organitzadora de l’exitosa fira Rail Expo que se celebra anualment a París, per tal d’estudiar la viabilitat de possibles col·laboracions entre les dues fires d’àmbit ferroviari.

L’ARMF ha programat per al matí del dissabte 22 de març a les seves instal·lacions del Pla de Vilanoveta (Lleida) una jornada de portes obertes, en la que els visitants del saló —que disposaran d’un servei especial d’autobusos des de la Fira— podran contemplar una sèrie de locomotores conservades als tallers de l’associació (inclosos models singulars com la Garrafeta, Cuco, Marilyn, Yeye’s i 1.000, entre d’altres).

Enguany la mostra té una convidada d’excepció, una rèplica exacta de la locomotora “Mataró”, la primera que va funcionar a la Península, l’any 1848. La rèplica fou construïda el 1948 amb motiu del centenari del ferrocarril a Espanya i normalment s’exposa al Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú. A més, també es podrà veure una unitat de tren TER (Tren Español Rápido) dels anys 1970, que es troba en fase de restauració.

El Centre d’Estudis Modelisme Vapor, responsable del parc ferroviari “Tren de l’Oreneta” de Barcelona, exhibirà en el seu estand la locomotora de vapor “Super-Màtius” d’ample de via de 10 polçades i 750 kg de pes. De la seva banda, el Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell exhibirà en el seu estand la nova locomotora de maniobres dels Ferrocarrils Suïssos d’ample de via de 10 polçades i de 500 kg de pes, en procés de construcció.

La marca japonesa Aster Hobby farà demostracions de les seves espectaculars locomotores en escala (1:32) que funcionen amb autèntic vapor (vapor de riu) en un circuit especialment muntat per a l’ocasió. A més, la coneguda marca Märklin disposarà d’un ampli espai especialment dedicat als més petits, en què els menuts podran gaudir jugant amb els seus trens.

Finalment, Joan Solé, aficionat al món dels trens i a la numismàtica, ha dut a terme l’edició d’un sobre i d’un segell commemoratius del saló Lleida Expo Tren 2014, que enguany reprodueixen la imatge d’una locomotora 1600 de Renfe estacionada a les instal·lacions de Lleida el 1965.

L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren serà de 10 a 20 h (dissabte) i de 10 a 14 h (diumenge). El saló està organitzat per la revista MásTren, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.