Lleida Expo Tren ofereix la visita a trens històrics restaurats

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, inaugura demà dissabte a les 11 h la 5a edició del saló, que creix i ocuparà dos pavellons de Fira de Lleida 

El saló Lleida Expo Tren, saló que es desenvoluparà aquest cap de setmana als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida, oferirà dissabte al matí un servei de visites al material ferroviari històric —locomotores i vagons antics— per mitjà d’autobusos llançadora que connectaran el Pavelló 4 de Fira de Lleida amb l’estació del Pla de Vilanoveta. Aquest servei, promogut per l’Associació per a la Reconstrucció i Posada en Servei de Material Ferroviari Històric (ARMF), permetrà a les persones que ho desitgin (i que prèviament hagin adquirit una entrada per visitar el saló) contemplar les locomotores preservades per aquesta entitat, incloses les que estan en restauració. El servei funcionarà entre les 10 i les 13 h (sortides des del recinte firal) i entre les 10.45 i les 13.45 h (sortides des del Pla de Vilanoveta). 

Entre el material singular que es podrà visitar destaca la mítica locomotora Mataró, rèplica de la primera (d’origen anglès) que va circular a l’Estat espanyol. Fabricada per l’empresa La Maquinista Terrestre i Marítima, la màquina va fer el primer recorregut a Espanya el 1848 entre les estacions de Barcelona i Mataró. També es podrà veure un Tren Español Rápido (TER), automotor dièsel en circulació des de 1955 fins a mitjans dels anys noranta; una locomotora dièsel Ye-yé de 1968; una locomotora dièsel-elèctrica nord-americana Marylin, que va entrar en servei a l’Estat espanyol l’any 1955, i una locomotora elèctrica 1.000 de 1927 pertanyent a la línia de Puigcerdà, a més de dos models de la màquina de vapor 282F-0421 “Garrafeta”. L’empresa que portarà a terme el servei de transfer ha cedit també a la fira dos autobusos històrics dels anys 50 —un Pegaso Comet i un Alfa-Romeo—, que seran exposats a la part exterior del Pavelló 4.

Lleida Expo Tren serà inaugurat demà dissabte, a les 11 h, per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. El certamen ha ampliat enguany la superfície fins als 8.000 m2 i aplega 50 expositors comercials —en representació de 33 fabricants i marques— i 40 clubs i associacions de tot l’Estat. La cinquena edició del saló es consolida oferint al públic el mercat del tren en miniatura més gran d’Espanya, amb unes 105 taules de venda. Els organitzadors del saló destaquen la consolidació de Lleida Expo Tren com el saló d’aquest àmbit més important de l’Estat i la seva vocació de fira de referència al sud d’Europa. La previsió és assolir els 12.000 visitants.

I Trobada de modelisme ferroviari tripulat

El saló incorpora una trobada de modelisme ferroviari tripulat que es desenvoluparà en un gran circuit muntat al pavelló 3 i que ocuparà més de mig quilòmetre de vies. Durant els dos dies de fira funcionarà un servei fixe amb dos “combois” de sis vagons arrossegats per sengles locomotores, mentre que el dissabte hi haurà la Trobada de Modelisme Ferroviari Tripulat pròpiament dita, una exhibició de 14 locomotores tant de vapor real com elèctriques aportades per diversos col·leccionistes (membres d’associacions i particulars). Es tracta de locomotores que reprodueixen models reals a una escala que va de l’1:5 a l’1:10 i amb un pes d’entre 100 i 150 quilos.

Els infants que accedeixin al saló amb entrada tindran de regal un viatge en aquests trenets, mentre que el bitllet per als adults o per als infants que vulguin repetir el viatge costarà 1 euro, que es destinarà a sufragar el muntatge del circuit.

L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren serà de 10 a 20 h (dissabte) i de 10 a 14 h (diumenge). El saló està organitzat per la revista MásTren, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.