Lleida Expo Tren obre demà carregat de novetats

El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, inaugura la sisena edició del saló a les 11 h

La 6a edició del saló Lleida Expo Tren obrirà les seves portes demà al matí a les 10 h. Joan Simó, president de la Comissió Delegada de Fira de Lleida i de la Cambra de Comerç de Lleida, inaugurarà demà, dissabte 14 de març, a les 11 h, a l’entrada del Pavelló 4, un certamen que s’ha convertit en el més important del sud d’Europa dedicat al món del modelisme i el lleure ferroviari.

La fira, que tindrà lloc els dies 14 i 15 de març, ocupa els pavellons 3 i 4 en la seva totalitat i ofereix als visitants una superfície de 8.000 m2. Enguany, hi ha 47 expositors comercials, amb 38 fabricants i marques representades, als que cal afegir els 40 clubs i associacions de Catalunya, la resta de l’Estat i França presents a la trobada firal.

El programa d’activitats paral·leles començarà ja el dissabte al matí a primera hora. L’Associació per a la Reconstrucció i Posada en Servei de Material Ferroviari Històric (ARMF) oferirà un servei de visites a les instal•lacions del Pla de Vilanoveta per tal de veure el material ferroviari històric —locomotores i vagons antics— que s’hi conserva. Els interessats podran viatjar en un autobús llançadora que connectarà el Pavelló 4 de Fira de Lleida amb l’estació del Pla de Vilanoveta. Aquest any, es podrà admirar, i fins i tot visitar per dins, una unitat de l’automotor dièsel TER (Tren Español Rápido) dels anys 1960-1970 perfectament restaurat i en ordre de marxa.

Com a novetats més destacades, per primera vegada es podrà veure una maqueta formada amb mòduls francesos i catalans i amb la circulació de trens de tots dos països. Aquest “agermanament ferroviari” ha estat possible gràcies a la col·laboració iniciada en la passada edició de la fira entre la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril i la Union Artistique et Intellectuelle des Cheminots Français (UAICF) amb la participación del Club Modélisme Rail Catalan de Perpinya.

El certamen acollirà per primer cop l’exhibició de la maqueta “Batalla de Santa Clara”, construïda per Lluís Faura i Josep Barnaus. Es tracta d’un escenari de 3 x 2 metres que recrea el setge a Barcelona de 1714. Aquesta obra va ser exposada amb gran èxit l’agost de 2014 al Born Centre Cultural de Barcelona i és la primera vegada que es pot veure a Lleida.

També s’exposaran tramvies de dimensions considerables. Es tracta de models construïts a gran escala (1:10, 1:8, etc.) que reprodueixen models reals que van circular per Barcelona a partir dels anys 50. Les unitats les han aportat el Centre d’Estudis Modelisme Vapor de Barcelona (CEMVB) i el Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell (CEMFES).

La coneguda marca alemanya Märklin tindrà un espai lúdic, anomenada “Märklin My World”, en el qual els infants podran jugar amb els trens en miniatura i practicar el maquetisme.

Els visitants també podran veure l’exposició fotogràfica “La Gran Guerra 1914-1918”, a càrrec de Joan Solé, amb obres del fons d’Antoni Nebot, una selecció d’imatges històriques amb el tren com a protagonista. El dissabte 14 de març, a les 12.30 h, es farà la presentació del llibre El tren de la Pobla. Història gràfica del ferrocarril de la Noguera Pallaresa, publicat per Pagès Editors. Aquest volum recull nombroses fotografies inèdites d’aquesta entranyable línia ferroviària recopilades per Antoni Nebot.

A més, per segon any consecutiu es desenvoluparà la Trobada de Modelisme Tripulat Indoor. Dissabte s’instal•larà al Pavelló 3 un gran circuit, que ocuparà més de mig quilòmetre de vies i una superfície de 3.500 m2, en què els visitants que ho desitgin podran viatjar i gaudir d’un nombrós parc de locomotores, tant de vapor (real) com elèctriques, a gran escala (1:10, 1:8 i altres).

L’horari d’obertura de Lleida Expo Tren serà de 10 a 20 h (dissabte) i de 10 a 14 h (diumenge). El saló està organitzat per la revista MásTren, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Lleida.