El Saló F&T estrena un espai per mostrar la creativitat emprenedora dels alumnes

La Fira de Formació i Treball, que tindrà lloc del 19 al 21 d’abril, acollirà 23 famílies de formació, 21 empreses i més de 50 activitats

 

La 12a edició de la Fira de Formació i Treball “F&T”, saló que se celebrarà del 19 al 21 d’abril al pavelló 4 de Fira de Lleida, comptarà amb la participació de 21 empreses i entitats i tindrà 23 famílies de formació o disciplines representades. El saló ocuparà una superfície bruta d’exposició de 4.000 m2 i acollirà més de 50 activitats professionals –entre conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades amb la formació–, que es desenvoluparan en la sala de conferències, la zona d’exposició i també a l’exterior del pavelló.

Com a novetat, enguany hi haurà l’Espai Emprenedoria, al pavelló 3, una zona destinada a mostrar la creativitat emprenedora dels estudiants de les Terres de Lleida, en què els alumnes podran mostrar els seus projectes i resoldre reptes. El resultat serà l’exposició d’idees d’empresa on es treballaran aspectes com el treball en equip, la innovació i la creativitat. Així, el dijous es farà una mostra de més de 30 projectes amb activitats relacionades amb l’emprenedoria dins l’Educació Secundària-FES2018 i el divendres tindrà lloc una xallenge per a la recollida de propostes per un repte a resoldre el mateix dia, en què participaran grups formats per emprenedors, alumnat i empresaris.

D’altra banda, destaquen les activitats i les demostracions als estands de les famílies professionals d’Ensenyament, amb la presència de professors i alumnes. En aquest sentit, els visitants podran gaudir de demostracions d’impressions amb 3D, robòtica, visió artificial, funcionament d’un molí de vent, elaboració de pastisseria i rebosteria, decoració amb fruites, malabars de baristes, animació i testing de videojocs 3D, tècniques de pentinats (recollits, trenes, etc.) maquillatge, tastet de productes alimentaris (anàlisi sensorial), demostracions de maquinària, educació per a la salut, demostració de llit hospitalari, entre d’altres.

A l’estand de l’Ajuntament de Lleida es podrà gaudir de diferents tallers pràctics i dinàmics, com ara els destinats a potenciar la marca personal a les xarxes socials, fer ocupació per a joves, poema òptic, entrevista per competències, trucs per trobar feina a l’estiu, sessió fotogràfica de retrat, etc. Mentrestant, a l’estand de GlobaLleida hi haurà tallers pràctics per estimular la creativitat. El divendres hi haurà la conferència-concurs “3,2,1…Acció: Entrena les teves competències” i el taller-inspiració “Consciència i creativitat a l’hora d’escollir el meu futur professional”. També hi haurà xerrades d’orientació organitzades pel SOC.

A més, es desenvoluparan tres concursos diferents: realització d’un microvídeo amb imatges de la FP i de la fira “F&T 2018” sobre el “Per què estudiar FP?”, pentinats de recollits de gala de nit i Top 3 estand.

Durant la presentació de la Fira “F&T”, Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació la Fira de Lleida, ha afirmat que “és una de les fires més importants de Lleida perquè busca la inserció dels joves al mercat laboral per mitjà de la formació en FP”. Ros també ha recordat l’existència al Parc Científic de Gardeny de l’FPemprèn, un viver per a alumnat de FP on es crea una comunitat de coneixement i activitat econòmica per generar ocupació.

Joan Simó, president de la Cambra Oficial de Comerç de Lleida i de la Comissió Delegada de Fira de Lleida, i Josep Ramon Ibarz, diputat de la Diputació de Lleida, han coincidit a valorar la importància de la fira i a augurar que d’aquí a dos o tres anys faltarà mà d’obra relacionada amb els diferents sectors vinculats amb la formació professional.

Esther Bañeres, cap de l’Àrea per a la Coordinació i la Planificació Escolar del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a Lleida, ha destacat com a novetat el nou Espai Emprenedoria i la presència del Departament d’Ensenyament amb 30 estands de famílies de formació, entitats i empreses, la presència de 322 docents i 34 coordinadors i la realització de 80 activitats (entre conferències, tallers i demostracions), que serviran per orientar als 15.000 visitants previstos en l’àmbit acadèmic i professional.

Les 23 famílies de formació representades són activitats físiques i esportives; administració i gestió; agrària; arts gràfiques; arts plàstiques i disseny; comerç i màrqueting; edificació i obra civil; electricitat i electrònica; energia i aigua; ensenyament d’esports; fabricació mecànica; fusta i moble; hoteleria i turisme; imatge i so; imatge personal; indústries alimentàries; informàtica i comunicacions; instal·lació i manteniment; química; sanitat; seguretat i medi ambient; serveis socioculturals i a la comunitat; tèxtil, confecció i pell; transport i manteniment de vehicles, i indústries extractives.

La fira romandrà oberta dijous dia 19 i divendres dia 20, de 9.30 a 18 h, i dissabte dia 21, de 9.30 a 14 h. L’entrada és gratuïta. La inauguració del saló es farà el dijous 19 d’abril, a les 11 h, al Pavelló 4 de Fira de Lleida i serà presidida per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.

El saló de Formació i Treball “F&T” és organitzat per l’Ajuntament de Lleida, Fira de Lleida i la Generalitat de Catalunya, amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya i GlobaLleida.