La campanya Plega/Caça la Pedra de participació ciutadana es tanca amb 173 registres

Amb aquesta iniciativa el Servei Meteorològic de Catalunya ha estudiat les pedregades d’enguany per millorar la predicció i la diagnosi

 

El Servei Meteorològic de Catalunya ha presentat aquest matí en el marc de la Fira de Sant Miquel-Eurofruit els resultats de la campanya Plega/Caça la pedra, una iniciativa per potenciar la participació ciutadana en l’estudi i predicció de les pedregades. L’objectiu del projecte és millorar el coneixement de l’afectació de les tempestes de pedra a Catalunya, fonamentalment a les zones de fruita dolça. Tal com ha explicat el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, “es tracta de conscienciar a la gent que la informació que poden aportar és molt important per poder predir aquest fenomen”. Puig ha afegit que “la iniciativa ha servit per doblar el nombre de registres que teníem al Servei Meteorològic de Catalunya sobre les pedregades en els darrers 12 anys”.

La campanya s’ha desenvolupat a Lleida i Girona i ha comptat amb el registre de 173 observacions, fonamentalment via xarxes socials, que s’acompanyaven amb una fotografia de la mida de la pedra, el lloc, la data i l’hora de la tempesta. Tot i que a nivell de pedregades l’any 2017 ha estat molt irregular, les dades apunten que el mes de juny va ser uns dels de major nombre de registres, amb una baixada important al juliol, agost i setembre (mesos que normalment registraven un major nombre de tempestes). Aquesta variació es deguda a que després de tenir un juny molt càlid, juliol i agost han estat mesos més pròxims a la mitjana climàtica, sense tantes pedregades com en anys anteriors.

Lightning Jump, eina per predir les pedregades en mitja hora
D’altra banda, a la jornada tècnica també s’ha presentat una eina per predir a curt termini les pedregades (Lightning Jump). Oriol Puig ha dit que “és una eina predictiva que ens pot permetre determinar entre mitja hora i dues hores abans en quin moment es produirà el fenomen, ja sigui pedregada, vents forts, pluja intensa, etc.”. La predicció es fa mitjançant les dades que es registren de les tempestes en relació a l’activitat elèctrica que generen i quan hi ha un creixement molt important i sobtat dels llamps, mitjançant un algorisme es poden fer les prediccions amb un marge de temps relativament curt. Puig ha assegurat que aquesta eina serà especialment útil a les zones agrícoles de Lleida i Girona on es concentren la major part de les plantacions de fruita dolça i on molt sovint les pedregades afecten els cultius.

A la jornada també s’ha destacat el paper fonamental de l’ADV Terres de Ponent de Lleida, una associació que té un conveni de col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya i la Universitat de Lleó per a l’estudi de la calamarsa/pedra a les comarques de Lleida mitjançant la xarxa de granímetres (aparells mesuradors de pedra).

Tal com ha explicat la directora tècnica de l’ADV Terres de Ponent, Maite Torà, “recollim les dades relacionades amb la calamarsa/pedra amb una extensa xarxa de gairebé 200 granímetres repartits per les comarques de la zona sud (el Segrià, el Pla d’Urgell i una part de les comarques de la Noguera, l’Urgell i les Garrigues) i també elaborem estudis agroclimàtics en relació al canvi climàtic mitjançant l’observació de diverses variables agrícoles”.

La jornada “Predicció i seguiment de la pedra a Catalunya” ha estat organitzada per ASAJA, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’ADV Terres de Ponent.