El descens de pluja obliga a aplicar una correcta gestió de l’aigua de reg

Adaptació del regadiu davant de l’imparable augment de les temperatures i la reducció de les precipitacions

 

“El canvi climàtic comportarà una disminució considerable de les precipitacions, mentre que s’incrementarà la demanda hídrica del conreus, per això cal aplicar una correcta gestió de l’aigua de reg i de pluja en l’agricultura per poder afrontar aquest nou escenari”, ha conclòs el cap del Programa d’ús eficient de l’aigua de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Joan Girona, durant la ponència “Com afectarà el canvi climàtic a l’agricultura des de la perspectiva de l’aigua?”, en el marc de la jornada tècnica “L’adaptació del regadiu al canvi climàtic”, que ha tingut lloc aquest matí a la Fira de Lleida en el marc de la 63a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i una 32a edició d’Eurofruit.

Joan Girona apunta que el canvi climàtic pot allargar els cicles de creixement d’alguns cultius i reduir-los en altres –com a exemple ha parlat del nou cultiu de la vinya a les zones de muntanya–, generar problemes de floració i maduració, afectar la qualitat organolèptica dels productes i també afectar al consum de l’aigua. Per adaptar-se al canvi climàtic, assegura que cal continuar aplicant sistemes de reg eficients, per tal d’optimitzar cada gota d’aigua i que aquesta arribi a la planta; demanar a les col·lectivitats de reg que millorin l’eficiència en l’ús de l’aigua –per exemple, regar cada dos o tres dies per donar temps a la planta a que absorbeixi tot el líquid–; evolucionar en l’estratègia per ajustar el consum de l’aigua, i transferir la informació de la recerca i la innovació en aquest camp a l’usuari final i formar-lo per tal que sàpiga optimitzar el consum de l’aigua.

Organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, la sessió ha tractat sobre la correcta gestió de l’aigua en l’agricultura per millorar-ne l’ús en el reg. Durant la jornada s’han donat a conèixer les conclusions del “Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya”, que és un document que ha comptat amb la participació de més de 180 investigadors en un treball multidisciplinari.

En aquest sentit, la representant del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i Professora Catedràtica del Departament d’Administració d’Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals de la Universitat de Lleida, Montserrat Viladrich, ha dit que en els pròxims anys a Catalunya es preveu un augment de la temperatura i una disminució de les pluges, sobretot a l’àrea del Pirineu, amb més episodis de sequera. Aquestes pluges es reduiran en els pròxims anys a l’estiu i més endavant a la primavera i a la tardor i proliferaran les precipitacions torrencials. Quant a les temperatures, l’any 2021 seran 0,8ºC superiors a la mitjana del període 1961-1990, i l’any 2050, pujaran de mitjana un 1,4ºC.

Davant d’aquest panorama, el “Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya” proposa que els professionals del món agrari millorin l’eficiència en l’ús de l’aigua i en la gestió de l’adob, principalment el nitrogenat; l’ús del material vegetal més eficient i/o nou, i l’agricultura de precisió, entre d’altres.