La llei actual restringeix l’expansió del sector dels drons i l’agricultura de precisió

LleidaDrone celebra aquest matí a la Fira de Sant Miquel-Eurofruit les X Conferències Professionals i Amateur

 

La Llei actual que regula l’ús de drons a tot l’Estat limita l’expansió de la indústria del sector i, de retruc, l’agricultura de precisió, segons ha afirmat avui el president de l’Associació LleidaDrone, Andreu Ibáñez, durant la celebració de les X Conferències Professionals i Amateur de LleidaDrone, que tenen lloc al Pavelló 4 de Fira de Lleida en el marc de la Fira de Sant Miquel-Eurofruit. Ibáñez ha lamentat que el Govern central encara no hagi aprovat la nova normativa, que ja està redactada i s’ha consensuat amb les entitats del sector –entre les quals, LleidaDrone–, ja que permetrà, entre d’altres casos, la utilització a l’agricultura dels drons d’irrigació –fins ara prohibits–, que són adequats per a la pulverització de plaguicides, fertilitzats i preparacions nutritives.

Andreu Ibáñez ha apuntat que en l’actualitat a les comarques de Lleida la tecnologia dels drons es fan servir als cultius de fruita dolça (pera, poma, nectarina, préssec, etc.), cereals i vinya i en finques agrícoles amb una extensió considerable i amb grans volums de producció. Els drons permeten la presa de mostres de les plantes i del sòl i de recol·leccions per aconseguir una major producció, d’una qualitat més alta, i una optimització en el consum de l’aigua i dels adobs, amb la conseqüent reducció de costos.

Les X Conferències Professionals i Amateur de LleidaDrone són organitzades per l’Associació LleidaDrone, amb la col·laboració de Fira de Lleida, el clúster Catalonia Smart Drones –amb l’auspici de la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya– i diferents partners o socis. Durant la jornada, responsables de les firmes Drone by Drone, CATUAV i Hemav han exposat als professionals del sector del camp les seves novetats tecnològiques referents a l’agricultura de precisió –s’han exposat casos concrets de funcionament dels drons en les finques agrícoles i les millores que han aportat als agricultors–, mentre que experts de les empreses BKTO, Flyaway, Airmedia 360 i Airk Dones han parlat de la indústria dels drons en general.

El mateix dijous 28, de les 16 a les 20 h, es duran a terme vols demostratius d’agricultura de precisió en directe al LleidaDrone Arena, un gran espai de 4.500 m3 amb xarxes de seguretat, situat a l’entrada del Pavelló 4, que recrea una explotació agrícola (amb 30 palmeres d’entre 1,5 i 2m d’alçada). Diferents firmes faran demostracions contínues de vol de drons, captura de dades i elaboració d’informes per explicar en directe als agricultors els processos i els resultats.

Les demostracions es repetiran durant tot el divendres i el dissabte a la tarda, en una jornada adreçada als infants, en què es posaran en marxa múltiples drons d’una mida adequada perquè els més petits i els joves puguin tenir una primera experiència en el món dels drons. A més, el diumenge 1 d’octubre, de les 12 a les 18 h, es faran curses de drons i vols lliures.

Durant els quatre dies de celebració del doble certamen firal, de les 10 a les 20 h, es podrà visitar l’espai expositiu LleidaDrone Arena, en què LleidaDrone i les empreses Teleponent, Dronnord, Intech3D, Flyaway, Hemav, Airk Drones i Liquid Galaxy LAB presentaran les seves novetats.