Petitàlia, Mascota’m i STM es consoliden com els salons de les activitats en família

El 90% del expositors estan satisfets o molt satisfets dels resultats de la fira i els visitants s’han incrementat en un 8% respecte als 20.000 de l’any passat

 

La gran oferta d’activitats i el públic familiar han estat el denominador comú de l’11a edició de Petitàlia (La gran fira familiar), la 8a edició de Mascota’m (Fira de la Mascota de Lleida) i la 4a edició del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya (STM), fires que han tancat avui les portes amb bona nota, segons la valoració feta pels propis expositors.

Rafael Peris, tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, del Comerç, del Turisme i de l’Ocupació i l’Emprenedoria, ha destacat que el 90% del expositors estan satisfets o molt satisfets dels resultats de la manifestació firal i ha incidit en l’increment de visitants, un 8% respecte als 20.000 de l’any 2016. Peris ha explicat que les tres fires “comparteixen un públic familiar similar” i que el STM ha compaginat sense problemes els visitants professionals amb el consumidor final. “Els mateixos expositors han demanat ampliar el públic”, ha afegit.

Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha destacat la varietat d’activitats celebrades en el marc dels tres salons, des de les professionals com la III Jornada Tècnica “Esdeveniments Esportius al Medi Ambient. Curses i marxes per muntanya: Perspectives de futur” a les de tipus esportiu, com la Cursa i la Caminada de la Boira, passant per altres de lleure i sensibilització, com la desfilada de mascotes pels carrers de Lleida o les demostracions en directe desenvolupades pel Grup Caní de Recerca (GCR) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya i la Unitat Canina dels Mossos d’Esquadra.

Petitàlia  i Mascota’m (Fira de la Mascota de Lleida) s’han celebrat al Pavelló 4 i a l’exterior del Pavelló 3 de Fira de Lleida, amb 67 empreses representades, mentre que el Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya s’ha desenvolupat al Pavelló 3 amb 70 expositors directes.

Coincidint amb el Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya, s’ha portat a terme la 15a Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya, amb la participació de 7 editorials.

 

 

Uns 400 participants a la cursa de la boira més primaveral

Ha estat guanyada en categoria masculina per Antoni Carulla (Runners Balaguer) i en categoria femenina per Gemma Bonjorn (Track)

 

Uns 400 persones han participat en la 4a edició de la Cursa de la Boira i la Caminada de la Boira (celebrades aquest diumenge) i en les curses infantils paral·leles (celebrades dissabte), organitzades totes elles en el marc del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya de Lleida. La Cursa de la Boira, duta a terme amb un temps primaveral, ha estat guanyada en la categoria masculina per Antoni Carulla, del Runners Balaguer, amb un temps de 24:41.13, seguit de Xavi Mora, de Baishmonix (25:52.16) i de Manel Oliva, del Clos Pons Thai Runners (26:14.16). En categoria femenina s’ha imposat Gemma Bonjorn, del Track, amb un temps de 29:23.97, seguida de Karma Cabanillas, de l’Associació Esportiva Píbody (31:58.42), i de Sandra Borda, de l’Associació Atlètica Xafatolls (32:15.11).

L’itinerari de la cursa i la caminada, inicialment de 10,6 km., ha quedat reduït a 7 km. en el pas per la canalització del riu a causa del temporal registrat en les hores prèvies i del risc de crescuda fluvial per obertura de les comportes dels embassaments del Segre.

La Cursa i la Caminada de la Boira, organitzades per GoGoGoRunners Club i Fira de Lleida i que enguany han comptat amb uns 350 participants, té com a tret més singular el seu caràcter natural, tot i ser una prova urbana. Amb només un 15% de recorregut per asfalt, la prova travessa bells paratges de la canalització del riu Segre i del Parc de La Mitjana. Quant a les curses infantils, amb uns 50 participants, van tenir lloc al mateix recinte firal i van cloure amb una xocolatada en honor dels petits esportistes.

Cal recordar que la Cursa de la Boira té un vessant solidari ja que destina una partida econòmica a l’entitat Down Lleida, procedent d’una aportació directa per dorsal, de les donacions voluntàries que fan els participants en el moment de la inscripció i de les transferències en concepte de Dorsal 0. L’ajuda a Down Lleida es destina a les estades d’estiu del nois i noies amb la síndrome. Igualment, han col·laborat en la cursa estudiants voluntaris en pràctiques del cicle formatiu de grau mitjà del Institut Joan Oró. En total, hi han participat 15 nois i noies fent tasques de control de recorregut.

La iniciativa ha comptat amb el suport de Punto Estrella, Lousiana, Nuba i —enguany per primera vegada— de Suzuki, a través del concessionari GS Tot Terreny.

 

 

El nombre de curses pels espais naturals protegits es duplica en els darrers 7 anys

Els impactes positius i negatius de l’“esportivització” del medi natural, a debat al Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya

 

La 4a edició del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya (STM) ha acollit aquest matí la celebració de la III Jornada Tècnica “Esdeveniments Esportius al Medi Natural. Curses i marxes per muntanya: Perspectives de futur”, activitat organitzada per Fira de Lleida, INEFC-Lleida i la Universitat de Lleida, que ha servit per fer un diagnòstic de l’evolució d’aquestes activitats esportives en els darrers  anys, posant en relleu les problemàtiques potencials per al medi ambient i les possibles solucions.

La sessió s’ha iniciat amb la ponència “Contextualització: Esdeveniments Esportius & Medi Natural”, a càrrec de la doctora Estela I. Farías, professora d’INEFC-Lleida, en què s’ha posat en evidència “l’esportivització” del medi natural, amb l’espectacular increment de les activitats físiques i esportives organitzades, que requereixen de protocols, criteris de planificació, seguretat, reglaments i comunicació.

Així, en els darrers 7 anys, el nombre d’esdeveniments esportius que es desenvolupen en els Espais Naturals Protegits de Catalunya s’han duplicat i el 69% d’aquests corresponen a curses (130 en total) i marxes (103) per muntanya. De la resta destaquen les competicions de BTT (54, que representen el 16% del total). A més, el 44% de les curses i les marxes per muntanya actuals no han superat la cinquena edició i el 83% de les curses de Catalunya transcorren per espais que formen part de la Xarxa Natura 2000.

De cara al futur, Estela I. Farías proposa incrementar els impactes positius de la celebració de les curses i les marxes per muntanya, com són la promoció de l’esport i l’activació de l’economia del territori, i reduir els possibles impactes negatius, com la saturació de l’oferta, els possible impacte ambiental i la massificació.

Acte seguit, Jordi Canals, de la Diputació de Barcelona, ha parlat sobre el punt de vista de l’administració sobre els espais naturals protegits; Gonzalo Gil, professor d’INEFC-Lleida i director esportiu del Trekorientació, sobre l’organitzador, i Arnau Julià, exmembre de l’equip Buff i col·laborador del programa de TV “Imparables”, sobre el participant.

A continuació, Marc Costa i Eduard Plana, de la Fundació Món Rural i el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, ha exposat el “Codi de bones pràctiques en l’organització i la celebració de curses i marxes per muntanya”, una iniciativa molt avançada. Finalment, s’ha desenvolupat una taula rodona, amb la participació de tots els ponents.

Les jornades tècniques són un fòrum de reflexió, en què s’aborda des de totes les perspectives el tema de les activitats esportives de muntanya. En aquesta edició, s’han centrat en aspectes organitzatius i de gestió, concretament en la necessitat de plantejar de manera sostenible les curses i les marxes de muntanya que es desenvolupen en espais naturals i protegits.

La trobada ha estat coordinada per Estela Farías, professora d’INEFC-Lleida i s’ha adreçat als estudiants i els professionals d’INEFC, Medicina o Fisioteràpia i també als practicants d’esports a la natura.

Jornades centrades en el Parc Nacional d’Aigüestortes
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el protagonista de les tres conferències de la tarda d’avui dissabte 25 de març. La Xarxa de Parcs Nacionals organitza la conferència “Els senders centenaris de la Xarxa de Parcs Nacionals”, amb la presència de la directora del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Mercè Aniz, entre d’altres. També es durà a terme la conferència “Camins vius”, a càrrec de l’Associació de Guies Interpretadors del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. A continuació, l’Associació de Guies Interpretadors del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici explicarà les seves principals línies de treball durant la xerrada “Freeman i la interpretació en els Parcs Nacionals; l’exemple d’Aigüestortes”.

Per últim, la Fundació La Manreana organitza demà diumenge 26 la conferència “Infants i cavalls: Un aprenentatge vivencial a la natura”, i la Federació Aragonesa de Muntanyisme, la presentació del Projecte Aneto segur.

 

 

La Cursa de la Boira es consolida com “la prova urbana més natural”

La Cursa de la Boira i la Caminada de la Boira tindran lloc a la ciutat de Lleida el 26 de març en el marc del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya

 

“Estem parlant d’una cursa de natura dins de la ciutat”. Amb només un 15% de recorregut per l’asfalt, la 4a edició de la Cursa de la Boira i la Caminada de la Boira es consoliden com les proves d’aquest tipus “amb més protagonisme de la natura de les que es fan a la ciutat de Lleida”, segon ha explicat una de les organitzadores, Estefania Climent. La cursa i la caminada estan organitzades per GoGoGoRunners Club i Fira de Lleida i tindran lloc el diumenge, dia 26 de març, en el marc del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya (STM).

Climent ha destacat que l’itinerari inclou “punts del Parc de La Mitjana molt amagats i desconeguts per a molta gent, racons amb molt encant en els que a més durant aquesta època primaveral la natura es manifesta en tot el seu esplendor”.

La iniciativa té dos parts diferenciades, la Cursa de la Boira i la Caminada de la Boira. La segona complementa la primera i s’inscriu en la filosofia dels organitzadors de “promoure un esport a l’abast de tothom, especialment dels grups d’amics i famílies que vulguin gaudir d’una jornada divertida i saludable”. La cursa i la caminada començaran respectivament a les 11.00 i 11.10 h i cobriran una distància de 10,6 km. Es tracta d’un recorregut totalment pla, un 85% del qual és de terra i travessa camins de la canalització del riu Segre i del Parc de la Mitjana.

Els participants de la cursa i la caminada sortiran de davant del Pavelló 3 de Fira de Lleida cap a la canalització del riu i en direcció als instituts (a la inversa de l’any passat), creuaran la passarel·la de ciment, agafaran el marge contrari en direcció al rocòdrom i entraran a La Mitjana per la glorieta de Font i Quer. A La Mitjana continuaran pels corriols marcats amb cintes per sortir pel Camí de Granyena i entrar per les comportes a la canalització del riu Segre. Finalment ascendiran per la pujada corresponent al pàrquing del pavelló del STM, on assoliran la meta.

Montse Parra, tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, ha destacat que un dels principals avantatges d’aquesta activitat és que “combina diversió i esport en família” i que “permet gaudir d’espais verds i naturals com el Parc de La Mitjana i la canalització del riu”.

Finalment, Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha incidit en que el caràcter familiar de la cursa combina perfectament amb el Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya, Petitàlia i Mascota’m, certàmens que obren les portes el mateix cap de setmana de la cursa, “amb la qual cosa parlem d’activitats amb un tipus de públic similar que es potencien recíprocament”.

L’organització ha previst també curses infantils, que tindran lloc el dissabte dia 25 a les 16 h i que recorreran distàncies d’entre 100 i 700 m, segons la categoria. Són curses lúdiques no competitives i tots els participants tindran com a premi una medalla participativa, una bosseta i berenar.

La trobada  disposarà de servei de guarda-roba, servei de resultats via SMS, servei de fisioterapeuta i refrigeri i entrepà a l’arribada.

Les inscripcions es poden fer al web oficial www.cursadelaboiralleida.com o de forma presencial a Barcelona Led, al carrer Esperanza Gonzalez 5 de Lleida. La recollida de dorsals es farà durant tot el dissabte a l’estand que el GoGoGoRunners Club tindrà al Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya. Els inscrits tindran accés gratuït a la fira.

Cursa solidària
Segons ha explicat Ester Tort, responsable de Gogogo Runners, la cursa mostrarà la seva cara més solidària amb una aportació econòmica a Down Lleida. Aquest ajut s’aconseguirà per diferents vies: una aportació directa per dorsal, la possibilitat que el participant faci una donació voluntària complementària en el moment de la inscripció i a través de transferència com a Dorsal 0. El taló que s’entregarà a Down Lleida es destinarà a les estades d’estiu del nois i noies amb la síndrome.

Igualment, i per potenciar la tasca desenvolupada per Down Lleida a favor de la inclusió social dels nois i de les noies de l’entitat, un grup d’aquests joves participarà en l’organització de la cursa ajudant en els punts d’avituallament (situats al km. 5 i a l’arribada).

Col·laboren també en la cursa estudiants voluntaris en pràctiques del cicle formatiu de grau mitjà del Institut Joan Oró. En total, hi participaran 15 nois i noies fent tasques de control de recorregut.

La Caminada de la Boira s’inscriu en el circuit saludable de “Lleida Camina”, una iniciativa que inclou una sèrie de caminades per la ciutat amb un calendari establert i que pretén promoure l’exercici físic com a base de salut, qualitat de vida, lleure i cultura.

 La iniciativa compta amb el suport de Punto Estrella, Lousiana, Nuba i —enguany per primera vegada— de Suzuki, a través del concessionari GS Tot Terreny.

La 4a edició del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya tindrà lloc el 25 i el 26 de març al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb 70 expositors directes i 25 activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, tallers, curses i activitats exteriors i demostracions. L’horari del saló va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El preu de l’entrada de matí o de tarda és de 3 € (l’entrada de matí i tarda per al mateix dia val 4 €) i els infants menors de 6 anys tenen accés gratuït.

Més informació:
GoGoGoRunners Club – www.gogogorunners.com
Pàgina oficial cursa: www.cursadelaboiralleida.com

 

 

 

El Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya creix en nombre d’expositors

El certamen, que es desenvoluparà el 25 i el 26 de març al Pavelló 3 de Fira de Lleida, també acollirà la 15a Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya

 

La 4a edició del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya (STM) tindrà lloc el 25 i el 26 de març al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb 70 expositors directes (10 més que l’edició anterior) i 25 activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, tallers, curses i activitats exteriors i demostracions. A més, coincidint amb l’esdeveniment, se celebrarà la 15a Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya, amb la participació de 7 editorials.

Durant l’acte de presentació del STM, Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, ha destacat l’increment del nombre d’expositor (10 més que l’edició anterior) i les activitats paral·leles que s’organitzen, com ara la Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya; la Ciutat de Lleida-STM MTB Ultramarathon i la Cursa i la Caminada de la Boira STM. Àngel Ros ha dit que “aquesta fira pretén arribar al màxim de gent que fa turisme familiar i de qualitat vinculat amb els espais naturals i els esports d’aventura”.

Joan Simó, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, ha remarcat que aquesta fira mostra la gran oferta de turisme actiu que es pot trobar a les comarques del Pirineu i del Pla de Lleida. Gerard Sabarich, diputat de Turisme de la Diputació de Lleida, ha deixat constància de la importància que tenen les comarques de Lleida en les activitats vinculades al turisme actiu i de muntanya. Sabarich ha destacat els factors externs que tenen incidència en l’èxit de la fira, com són el fet que les comarques de Lleida són líders en l’oferta de neu i en esports d’aventura i turisme actiu, sobretot pel que fa als esports aquàtics. També ha valorat molt positivament la implicació de les entitats i les administracions en l’organització de proves esportives a l’aire lliure.

Jaume Dalmau, cap del Servei d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, ha dit que el saló se centra en el turisme “actiu” (en contraposició al “massificat”), que implica una simbiosi amb el territori i la gent de muntanya i ha anunciat que la Generalitat tindrà un estand des d’on promocionarà el turisme de muntanya i els esports relacionats amb la natura.

Juan Antonio Serrano, organitzador del STM, ha destacat que “enguany s’ha fet coincidir l’STM amb les fires Petitàlia i Mascota’m perquè totes tres compten amb un públic familiar i això farà augmentar el nombre de visitants”. Serrano ha posat l’accent en la presència com a expositors de la Xarxa de Parcs Nacionals, que “per culpa de la retallada de subvencions no van assistir a Fitur, però ha cregut convenient ser present al saló lleidatà”, Paradores de Turismo i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i ha agraït el suport de les administracions aragoneses des de la primera edició.

La 15a Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya comptarà amb la participació de 7 editorials, que són Aragón tiene talento, Desnivel-Matterfilm, Edicions Casablanca, Unió Excursionista de Catalunya, Editorial Piolet, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Institut Geogràfic i Cartogràfic de Catalunya. El seu organitzador, Francesc Sanahuja, ha dit que els objectius principals de l’esdeveniment és promocionar al màxim la fira per ampliar el número d’expositors i arribar a ser un referent en l’àmbit de la cultura excursionista, el turisme i els esports a nivell d’Europa.

El futur i els riscos per al medi ambient de les curses i les marxes de muntanya serà un dels temes estrelles de la III Jornada Tècnica “Esdeveniments Esportius al Medi Ambient. Curses i marxes per muntanya: Perspectives de futur”, activitat organitzada el dissabte 25 de març per Fira de Lleida, INEFC-Lleida i la Universitat de Lleida, que pretén fer un diagnòstic de l’evolució d’aquestes activitats en els darrers 10 anys, posant en relleu les problemàtiques potencials i les possibles solucions. Aquestes jornades volen ser un fòrum de reflexió i se centraran en aspectes organitzatius i de gestió, concretament en la necessitat de plantejar de forma sostenible les curses i marxes de muntanya que es desenvolupen en espais naturals i protegits.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el protagonista de les tres conferències de la tarda del dissabte 25 de març. La Xarxa de Parcs Nacionals organitza la conferència “Els senders centenaris de la Xarxa de Parcs Nacionals”, amb la presència de la directora del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Mercè Aniz, entre d’altres. També es durà a terme la conferència “Camins vius”, a càrrec de l’Associació de Guies Interpretadors del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Mauri. A continuació, l’Associació de Guies Interpretadors del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici explicarà les seves principals línies de treball durant la xerrada “Freeman i la interpretació en els Parcs Nacionals; l’exemple d’Aigüestortes”. Per últim, la Fundació La Manreana organitza el diumenge 26 la conferència “Infants i cavalls: Un aprenentatge vivencial a la natura”, i la Federació Aragonesa de Muntanyisme, la presentació del Projecte Aneto segur.

Quant a les activitats esportives, el dissabte 25 es desenvoluparà la Ciutat de Lleida-STM MTB Ultramarathon, una prova de BTT de 124,5 km i 2.000 m de desnivell positiu, que transcorre pel Segrià i les Garrigues, i que és la primera prova del circuit de l’Open d’Espanya d’aquesta categoria. El mateix dissabte a la tarda tindrà lloc la Cursa de la Boira STM Infantil i el diumenge 26 al matí, la Cursa de la Boira STM i la Caminada Popular STM, amb un recorregut planer per la ciutat de Lleida de 10,44 km.

Activitats diverses
Cal destacar també el mini circuit de bicicletes BMX per a infants i adults instal·lat per Bikepark Vilasana, el rocòdrom de la Federació d’Entitats Excursionsites de Catalunya i les dues exhibicions sobre la moto del pilot de trial lleidatà Marcel Justribó, el dissabte i el diumenge, a les 19.30 h. El Grup de Rescat i Intervenció de Muntanya de la Guàrdia Civil muntarà dues cordes fixes per fer-hi demostracions de progressió i exposarà material divers del Servei de Muntanya i del Seprona. De la seva banda, els Mossos d’Esquadra-Unitat de Muntanya instal·laran una tirolina i exposaran material, un vehicle i una moto de neu. També es podrà gaudir de l’espai gastronòmic de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

Els visitants del saló podran participar en les dues activitats promogudes per la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting: d’11 a 12.30 h i de 16 a 18 h podran aprendre a llançar esquers sense punxes amb canyes de tot tipus, activitat que es farà en un espai exterior annex al Pavelló 3 de Fira de Lleida. Entre les 10 i les 13 h, les persones interessades podran anar a pescar al riu Segre i fer pràctiques de pesca sense mort (treure i tornar a l’aigua els peixos pescats) de la mà de monitors i pescadors voluntaris.

A totes les persones que vinguin a la Fira de Lleida, l’empresa Artquatic els oferirà un bateig de busseig gratuït; la Fundació Pere Tarrés sortejarà dues estades de cap de setmana en els seus albergs de Lleida, i MónNatura farà un descompte del 10% a la gent que contracti un programa de cap de setmana “Viu la Natura” durant els dies de la fira. A més, la Ruta del Cister sortejarà estades al càmping Serra de Prades, a l’Hotel Balneari Rocallaura (amb un circuit termal inclòs) i a l’Hotel Class Valls; un dinar al restaurant Rocallauracafé, guies de senderisme i entrades a diversos museus i monuments de l’Alt Camp.

L’acte d’inauguració de la 4a edició del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya tindrà lloc el dissabte 25 de març, a les 11 h, al Pavelló 3 de Fira de Lleida sota la presidència de Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L’horari del saló és de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El preu de l’entrada de matí o de tarda és de 3 € (l’entrada de matí i de tarda per al mateix dia val 4 €) i els infants menors de 6 anys tenen accés gratuït.

 

 

El risc de “massificació” a causa de curses i marxes de muntanya, a debat

El Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya acull una jornada organitzada per Fira de Lleida, INEFC i UdL centrada en el futur d’aquestes activitats

 

El futur i els riscos per al medi ambient de les curses i les marxes de muntanya serà un dels temes estrelles de la 4a edició del Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya (STM), certamen que es desenvoluparà el 25 i 26 de març al Pavelló 3 de Fira de Lleida. La jornada tècnica “Esdeveniments Esportius al Medi Ambient. Curses i marxes per muntanya: Perspectives de futur”, activitat organitzada per Fira de Lleida, INEFC-Lleida i la Universitat de Lleida, pretén fer un diagnòstic de l’evolució d’aquestes activitats en els darrers 10 anys, posant en relleu les problemàtiques potencials i les possibles solucions.

Alfredo Joven, director d’INEFC Lleida, ha destacat que aquestes jornades volen ser un fòrum de reflexió i abordar des de totes les perspectives el tema de les activitats esportives de muntanya i que la tercera edició se centrarà en aspectes organitzatius i de gestió, concretament en la necessitat de plantejar de forma sostenible les curses i marxes de muntanya (“a vegades controlades i d’altres no”) que es desenvolupen en espais naturals i protegits.

De la seva banda, Gonzalo Gil, subdirector de Suport i Innovació d’INEFC Lleida, afirma que, si bé les curses i marxes de muntanya suposen la dinamització socioeconòmica del territori, la seva gran proliferació en els darrers anys (curses de running, d’ultraresistència o de BTT) pot comportar problemes tant a nivell social com mediambiental. “L’ús de propietats privades sense autorització, la utilització sense cura de espais naturals sensibles i àdhuc protegits, són temes que cal controlar”.  Segons Gil, que deixa ben clar que “es tracta d’ordenar i no de prohibir”,  uns dels majors problemes que comporten aquestes proves “és que sovint s’apliquen conductes en el medi natural que són pròpies de l’espai urbà”.

Entre altres mesures per revertir aquesta problemàtica incipient, cal potenciar la tasca de sensibilització entre tots els agents implicats (organitzadors, participants, propietaris de les àrees utilitzades, Administracions en general, etc.) per tal d’afavorir “activitats sostenibles i saludables” i evitar problemes com l’accidentabilitat de participants poc preparats i l’erosió de l’entorn o la seva contaminació amb residus.

També ha remarcat la idoneïtat de disposar d’un codi de bones pràctiques que estableixi un conjunt de mesures per ordenar i estructurar aquestes activitats. En aquest sentit Gil ha afirmat que aquest Codi de Bones Pràctiques d’Organització d’Esdeveniments en el Món Rural, elaborat per la Fundació del Món Rural i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, està ja molt avançat.

Rafael Peris, tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, ha afirmat que la jornada és una activitat de molt nivell, adreçada a un públic tècnic i que suposa un complement ideal a l’àrea d’exposició. En la mateixa línia, Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha destacat el valor de comptar amb la participació d’una entitat com l’INEFC, “col·laboració que aporta una vessant molt professional al saló i li atorga un valor afegit important”.

La trobada, coordinada per Estela Farías, professora d’INEFC-Lleida, tindrà lloc el matí del dissabte 25 de març amb diferents ponències d’experts en diferents àrees que donaran a conèixer les novetats relatives als esdeveniments esportius a la natura i el punt de vista dels organitzadors i els participants a les curses i de l’administració dels espais naturals protegits. Les jornades tècniques s’adrecen als estudiants i els professionals d’INEFC, Medicina o Fisioteràpia i també als practicants d’esports a la natura.

La sessió s’iniciarà a les 10 h, amb la ponència “Contextualització: Esdeveniments Esportius & Medi Natural”, a càrrec de la doctora Estela I. Farías, professora d’INEFC-Lleida. Jordi Canals, de la Diputació de Barcelona, parlarà sobre el punt de vista de l’administració sobre els espais naturals protegits; Gonzalo Gil, professor d’INEFC-Lleida i director esportiu del Trekorientació, sobre l’organitzador, i Arnau Julià, exmembre de l’equip Buff i col·laborador del programa de TV “Imparables”, sobre el participant.

A continuació, Marc Costa i Eduard Plana, de la Fundació Món Rural i el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, exposaran el “Codi de bones pràctiques en l’organització i la celebració de curses i marxes per muntanya”, una iniciativa molt avançada. Finalment, es desenvoluparà una taula rodona, amb la participació de tots els ponents.

Les Jornades Tècniques Esport i Turisme en el Medi Ambient, trobada que pretén complementar l’oferta dels expositors amb unes jornades centrades en temes d’interès social i que vinculen la pràctica de l’esport i l’oferta acadèmica, assoleixen enguany la tercera edició.

L’edició del 2015 es va centrar en aspectes de l’activitat física en el medi natural i la salut, mentre que en l’edició de l’any passat es va parlar d’aspectes organitzatius i d’entrenament, amb la participació de la coneguda esportista Núria Picas, i també de diferents experiències d’èxit organitzades en territori lleidatà.

El programa complet de la jornada tècnica es pot consultar a aquest enllaç.

 

 

El Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya creix en públic i expositors

Més d’un 85% dels expositors, satisfets dels resultats obtinguts en el certamen lleidatà, que ha aplegat més de 8.500 visitants

 

La 3a edició del Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya (STM) tanca les portes amb més de 8.500 visitants —aproximadament un 5% més que l’any passat— i un bon balanç pel que fa a les activitats paral·leles, que han aplegat més de 1.600 persones. Montse Mínguez, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, ha fet una valoració positiva del STM, “una fira que té tirada, que ha de tenir continuïtat i que és una aposta pel nostre Pirineu i pel nostre territori en general”. El STM ha tingut lloc del 12 al 14 de febrer al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb 70 expositors (un 14% més que l’any 2015).

 

Pel que fa a la participació en les activitats paral·leles, destaquen la Cursa i Caminada de la Boira (720 participants), la II Ciudad de Lleida-STM MTB Ultramarathon (461 participants), la ponència de l’esportista Núria Picas (130 assistents) o el II Congrés de l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (97 assistents).

 

Juan A. Serrano, organitzador del saló, ha incidit en que en el futur és necessari implicar més entitats, expositors i visitants de la resta de l’Estat, i ha citat com exemples a seguir la celebració, enguany, del II Congrés de l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya o la presència de la Red de Parques Nacionales de España. Serrano, que ha destacat el flux de visitants de Saragossa i d’expositors de l’Aragó i de França, creu també que cal “ampliar la tasca de comercialització en zones més llunyanes de l’Estat i del sud de França”. Quan a la resposta dels expositors, Serrano ha destacat que més d’un 85% ha finalitzat el saló amb resultat satisfactoris.

 

Finalment, Oriol Oró, director general Fira de Lleida, ha destacat que enguany “s’ha aconseguit integrar propostes lúdiques, activitats esportives (amateurs i professionals) i trobades també professionals com el II Congrés de l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, una estratègia organitzativa que s’ha de mantenir en futures edicions”. Oró ha dit també que Fira de Lleida vol potenciar l’assistència de visitants professionals el primer dia de fira (divendres) i de gran públic durant el cap de setmana.

 

El STM ha acollit 25 activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, tallers, curses i activitats exteriors, demostracions o presentacions de llibres. Entre aquestes propostes ha destacat la 14a Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya o l’espai gastronòmic i artesanal, organitzat per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran conjuntament amb Fira de Lleida, destinat a mostrar i a vendre productes agroalimentaris i artesanals que s’elaboren al Pirineu de Lleida.

 

Quant als visitants il·lustres, ha destacat la presència de Núria Picas, corredora d’ultrafons i alpinista, Millor esportista femenina catalana del 2015 i actual campiona de la Ultra Trail World Tour, i de Pep Sánchez, atleta extrem d’ultrafons.

 

 

 

L’ultrafondista Pep Sánchez presenta el repte inèdit “12 x 3000 m nonstop”

L’atleta farà una travessa sense parar d’esquí de muntanya i BTT de 185 km i 12.000 m de desnivell positiu entre la Pica d’Estats i l’Aneto

 

L’atleta extrem d’ultrafons Pep Sànchez ha presentat en el marc de la 3a edició del Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya (STM) el seu nou repte “12 x 3000 m Nonstop”, una travessa de 185 km i 12.000 m de desnivell positiu, que consisteix en completar sense parada, en aproximadament dos dies i dues nits, un total de 12 cims de més 3.000 metres entre la Pica d’Estats i l’Aneto. Sànchez farà aquest recorregut en les modalitats d’esquí de muntanya i fatbike (bicicleta de muntanya per circular per neu).

 

Pep Sànchez apunta que intentarà aquest repte, que és inèdit en la seva versió hivernal, durant els mesos de març o abril, tot depenent de la climatologia que hi hagi a la Val d’Aran. “És un gran repte que s’ha de fer sense que hi hagi inclemències meteorològiques i temperatures extremadament baixes, ja que, a banda de la neu, hauré de passar dues nits senceres en plena muntanya sense dormir”, explica l’ultrafondista, que afegeix que “en ser una aventura que no s’ha fet mai, no tinc cap referència del temps que puc invertir-hi”.

 

L’atleta diu que “durant la travessa disposaré d’un equip de suport que em seguirà arreu per facilitar-me la transició de l’esquí a la bicicleta de muntanya, per donar-me la roba, els aliments, etc. En els trams on no es pugui accedir amb els vehicles motoritzats, els amics m’acompanyaran a peu per qüestions de seguretat i en tot moment em tindran localitzat”.

 

El repte “12 x 3000 m Nonstop” es podrà seguir on line per mitjà d’una aplicació mòbil, en què els interessats sabran on es troba l’atleta en cada instant i els cims que ha aconseguit ascendir.

 

STM2016-PepSanchez

Èxit de la Cursa i la Caminada de la Boira amb més de 700 participants

La prova, celebrada en el marc del STM-Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya, ha estat guanyada per Antoni Carulla, del Runners Balaguer

 

Un total de 720 esportistes han participat avui diumenge a Lleida en la tercera edició de la Cursa de la Boira Grifone STM i de la Caminada de la Boira, activitats organitzades per Gogogo Runners Club en el marc del Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya de Lleida (STM). La Cursa de la Boira, que ha transcorregut per un circuit urbà de 10,54 quilòmetres, ha estat guanyada —per tercer any consecutiu— pel lleidatà Antoni Carulla, del club Runners Balaguer, amb un temps de 36:50.19, seguit per Javier Mora, de Les, que ha fet 40:22.64, i per Gilbert Chacón, de Tremp (Tremp Runners), amb un temps de 40:35.96.

 

Pel que fa a la categoria de dones, la primera classificada ha estat Noemí Aumedes, d’Artesa de Segre, amb un temps de 47:10.22, seguida de la rumana Angelina Damoc, que ha fet 50:04.96, i la lleidatana Anna Farrús, que ha marcat 51:20.84.

 

El guanyador, Carulla, ha destacat que “es tracta d’un recorregut urbà però original i bonic, donat que quasi el 90% és rural ja que transcorre per la canalització del riu i La Mitjana”. De la seva banda, Noemí Aumedes, que ha participat en aquesta cursa per primer cop, ha valorat molt positivament l’experiència ja que “el paisatge és molt molt bonic, el temps ha acompanyat i l’ambient ha estat molt bo”.

 

L’itinerari, amb sortida i arribada a la Fira de Lleida, ha tingut com a principal atractiu els paisatges del Parc de La Mitjana de Lleida. Es tracta d’un recorregut totalment pla amb un 85% de terra i un 15% d’asfalt, la qual cosa fa que, segons els organitzadors, aquesta sigui “la cursa de Lleida amb menys asfalt i amb més natura”.

 

Els corredors de la cura han fet un itinerari que ha transcorregut per la canalització del riu en direcció a la zona dels instituts, la passarel·la situada sota del pont de la LL-11, el marge dret en direcció a La Mitjana, la Glorieta Font i Quer, el Parc de la Mitjana, el camí de Granyena, el marge esquerre de la canalització i el recinte firal. La Caminada de la Boira, amb uns 400 participants, ha fet la mateixa ruta que la cursa.

 

L’organització de la cursa ha col·laborat un any més amb Down Lleida, amb aportacions econòmiques directes (inscripcions i donatius solidaris dels corredors) i amb la participació dels joves de l’associació en l’organització de la cursa, fent bosses per als corredors i ajudant l avituallament. Igualment, una vintena estudiants del cicle formatiu de grau mitjà de l’Institut Joan Oró han col·laborat en la cursa com a voluntaris en una activitat que els hi ha servit de pràctiques per als seus estudis.

 

STM2016-CursaDeLaBoira

Sortida de la Cursa de la Boira 2016

 

STM2016-CaminadaDeLaBoira

Sortida de la Caminada de la Boira 2016

 

STM2016-CursaDeLaBoira-Guanyador-AntoniCarulla

El guanyador de la Cursa de la Boira 2016, Antoni Carulla

 

STM2016-CursaDeLaBoira-Guanyadora-NoemiAumedes

La guanyadora de la Cursa de la Boira 2016, Noemí Aumedes

 

STM2016-CursaDeLaBoira-PodiMasculi

Cursa de la Boira 2016, podi masculí

 

STM2016-CursaDeLaBoira-PodiFemeni

Cursa de la Boira 2016, podi femení

 

 

Presentació de la ruta ‘Ramat de Camins’ al Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya

L’itinerari recorre 70 pobles de les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça

 

El Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya (STM) ha acollit avui la presentació de la ruta de trekking “Ramat de camins”, un itinerari a inspirat en el que van fer l’any 1956 Camilo Jose Cela i Josep Maria Espinàs pel Pirineu de Lleida. La ruta recorre les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça.

 

Segons Cesc Capdevila, promotor i dinamitzador de la ruta, es tracta d’un itinerari que permet conèixer molt acuradament el territori, ja que passa per 70 pobles pirinencs, i que en la seva major part es pot fer durant totes les estacions de l’any. Tot i que sencera requereix quinze dies, “es pot fer a mida, amb etapes de dos o tres dies que es poden fer en un cap de setmana o un pont”. Capdevila, que ha fet trekkings per molts continents, creu que “el Pirineu no té res a envejar a altres llocs del món”.

 

L’origen d’aquesta proposta és força curiosa. L’any 2006 es van dur a terme un seguit d’actes culturals per rememorar el viatge pel Pirineu fet per Camilo Jose Cela i Josep Maria Espinàs, el qual es va plasmar respectivament en els llibres Viaje al Pirineo de Lérida i Viatge al Pirineu de Lleida. Un d’aquests actes fou contractar l’escriptora i senderista Núria Garcia Quera perquè tornés a fer el viatge dels escriptors i n’escrivís un relat. Així va néixer, l’any 2012, el llibre Nou viatge al Pirineu, basat en els recorregut fet per l’autora per antics camins veïnals que uneixen els pobles pirinencs, evitant sempre l’asfalt.

 

Basada precisament en aquestes caminades va néixer la ruta “Ramat de camins”, que va prendre el nom d’una associació creada l’any 2008 per promoure el turisme amb propostes turístiques i culturals i batejada amb el nom de ”Un ramat de camins. Associació Pirinenca per al foment de la cultura i el turisme”. El nom també fa referència a l’expressió pirinenca “un ramat de camins” (quan algú ha fet una cosa moltes vegades, diu que l’ha fet “un ramat de camins”).

 

STM2016-RamatDeCamins