Cucalòcum, o com divertir-se de cinquanta maneres diferents

La guanyadora del concurs del cartell promocional del Parc de la Infància i la Joventut ha estat Natàlia Galindo, de l’Escola Pràctiques II

Fins a 50 activitats trobaran els nens i nenes que visitin Cucalòcum i Cucaesport durant aquestes festes de Nadal, en una oferta molt variada que combina les propostes purament lúdiques amb d’altres educatives, esportives i de sensibilització social. L’alcalde Lleida, Àngel Ros, ha destacat precisament, en el decurs de la presentació del saló, la presència d’activitats de caire mediambiental, com “Coneix i defensa el riu Segre”; de tipus altruista, com el Gol Solidari; d’altres de conscienciació sobre hàbits saludables, com “Menjar bé és divertit” o “Aprenem a fer pa”, i algunes de formació bàsica sanitària, com “Nens amb les emergències”.

La 27a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i l’12a edició de Cucaesport tindran lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 50 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social.

Entre les activitats destacades d’enguany destaquen els tallers “Menjar bé és divertit”, destinat a promocionar el consum infantil de fruita d’una forma amena; “Aprenem a fer pa” amb el Gremi de Forners de les Terres de Lleida, que proposa elaborar un panet que els petits es podran endur a casa; “Coneix i defensa el riu Segre”, una activitat participativa i didàctica d’Ipcena on els infants construiran imatges al·lusives al riu amb peces diverses, o “Nens amb les emergències”, iniciativa de Protecció Civil en la qual s’explicaran les tasques dels professionals de les emergències i s’obsequiarà als participants amb una polsera identificadora de la campanya “Si vas a un lloc amb molta gent, no et perdis”.

Altres propostes clàssiques del parc són el ”Gol solidari”, la recaptació del qual anirà dirigida a una ONG, i els tallers de “Caixalòcum; vine i aprèn jugant amb les activitats educatives”. Tampoc faltaran els clàssics nadalencs “Enigmes d’Orient”, activitat que permetrà als petits fer un recorregut màgic per les carrosses dels Reis i la visita del Camarlenc, que rebrà les cartes dels nens i les nenes el dia 3 de gener a les onze del matí.

L’acte de presentació del Cucalòlum-Cucaesport, que s’ha fet aquest matí a La Llotja, ha comptat amb la presència de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el diputat Paco Cerdà, en representació de la Diputació de Lleida; Rafael Perís, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, i el director general de Fira de Lleida, Oriol Oró.

Cal destacar que Cucaesport, espai organitzat conjuntament per la Regidoria d’Esports de la Paeria i Fira de Lleida, presenta enguany 15 propostes esportives, d’aventura i de psicomotricitat amb el triple objectiu de promoure l’activitat física, fomentar la socialització dels infants i despertar l’interès dels petits per nous esports.

 L’horari del parc anirà de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.

Concurs de dibuix per al cartell de Cucalòcum
El 13è Concurs de dibuix per il·lustrar el cartell promocional de Cucalòcum i Cucaesport, organitzat pel Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya entre els escolars de Lleida i la Fira de Lleida, ha estat guanyat per Natàlia Galindo (10 anys), de l’Escola Pràctiques II de Lleida, la qual ha rebut el joc El gran laboratori de química, el diploma acreditatiu i el carnet d’honor del Cucalòcum. Natàlia ha contextualitzat la figura protagonista del cartell, la mascota Pitxo, en un espai sideral, amb la Terra, Saturn i altres astres ficticis “com el Planeta de Diamant, el Planeta de l’Arc de Sant Martí i el Planeta dels Volcans”.

En segona posició ha quedat Florín Catiru (8 anys), de l’Escola Príncep de Viana de Lleida, que ha obtingut el joc El meu robot, un diploma i el carnet d’honor del Cucalòcum, mentre que Roger Jové (11 anys), de l’Escola La Roca de Sarroca de Lleida, ha quedat tercer i ha rebut el joc L’Ecosistema, un diploma i el carnet d’honor del Cucalòcum.

Han concorregut al concurs 205 dibuixos elaborats per 1.307 alumnes dels cicles Mitjà i Superior de Primària pertanyents a 15 centres de Lleida i de la comarca del Segrià.

Els centres participants han estat l’Escola La Dula d’Alcanó, el Col·legi l’Estonnac de Lleida, l’Escola Príncep de Viana de Lleida, l’Escola La Rosella de Rosselló, l’Escola Pràctiques II de Lleida, l’Escola Sant Josep de Calassanç de Lleida, l’Escola Santa Maria de Gardeny de Lleida, l’Escola La Roca de Sarroca de Lleida, l’Escola Doctor Serés d’Alpicat, l’Escola Sant Jaume-Les Heures de Lleida, l’Escola de Torrebesses, l’Escola Joan XXIII de Lleida, l’Escola L’Espiga de Lleida, l’Escola Riu Segre de Lleida i el Col·legi Arabell de Lleida.