Cucalòcum, o com divertir-se de cinquanta maneres diferents

La guanyadora del concurs del cartell promocional del Parc de la Infància i la Joventut ha estat Natàlia Galindo, de l’Escola Pràctiques II

Fins a 50 activitats trobaran els nens i nenes que visitin Cucalòcum i Cucaesport durant aquestes festes de Nadal, en una oferta molt variada que combina les propostes purament lúdiques amb d’altres educatives, esportives i de sensibilització social. L’alcalde Lleida, Àngel Ros, ha destacat precisament, en el decurs de la presentació del saló, la presència d’activitats de caire mediambiental, com “Coneix i defensa el riu Segre”; de tipus altruista, com el Gol Solidari; d’altres de conscienciació sobre hàbits saludables, com “Menjar bé és divertit” o “Aprenem a fer pa”, i algunes de formació bàsica sanitària, com “Nens amb les emergències”.

La 27a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i l’12a edició de Cucaesport tindran lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 50 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social.

Entre les activitats destacades d’enguany destaquen els tallers “Menjar bé és divertit”, destinat a promocionar el consum infantil de fruita d’una forma amena; “Aprenem a fer pa” amb el Gremi de Forners de les Terres de Lleida, que proposa elaborar un panet que els petits es podran endur a casa; “Coneix i defensa el riu Segre”, una activitat participativa i didàctica d’Ipcena on els infants construiran imatges al·lusives al riu amb peces diverses, o “Nens amb les emergències”, iniciativa de Protecció Civil en la qual s’explicaran les tasques dels professionals de les emergències i s’obsequiarà als participants amb una polsera identificadora de la campanya “Si vas a un lloc amb molta gent, no et perdis”.

Altres propostes clàssiques del parc són el ”Gol solidari”, la recaptació del qual anirà dirigida a una ONG, i els tallers de “Caixalòcum; vine i aprèn jugant amb les activitats educatives”. Tampoc faltaran els clàssics nadalencs “Enigmes d’Orient”, activitat que permetrà als petits fer un recorregut màgic per les carrosses dels Reis i la visita del Camarlenc, que rebrà les cartes dels nens i les nenes el dia 3 de gener a les onze del matí.

L’acte de presentació del Cucalòlum-Cucaesport, que s’ha fet aquest matí a La Llotja, ha comptat amb la presència de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; el diputat Paco Cerdà, en representació de la Diputació de Lleida; Rafael Perís, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, i el director general de Fira de Lleida, Oriol Oró.

Cal destacar que Cucaesport, espai organitzat conjuntament per la Regidoria d’Esports de la Paeria i Fira de Lleida, presenta enguany 15 propostes esportives, d’aventura i de psicomotricitat amb el triple objectiu de promoure l’activitat física, fomentar la socialització dels infants i despertar l’interès dels petits per nous esports.

 L’horari del parc anirà de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.

Concurs de dibuix per al cartell de Cucalòcum
El 13è Concurs de dibuix per il·lustrar el cartell promocional de Cucalòcum i Cucaesport, organitzat pel Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya entre els escolars de Lleida i la Fira de Lleida, ha estat guanyat per Natàlia Galindo (10 anys), de l’Escola Pràctiques II de Lleida, la qual ha rebut el joc El gran laboratori de química, el diploma acreditatiu i el carnet d’honor del Cucalòcum. Natàlia ha contextualitzat la figura protagonista del cartell, la mascota Pitxo, en un espai sideral, amb la Terra, Saturn i altres astres ficticis “com el Planeta de Diamant, el Planeta de l’Arc de Sant Martí i el Planeta dels Volcans”.

En segona posició ha quedat Florín Catiru (8 anys), de l’Escola Príncep de Viana de Lleida, que ha obtingut el joc El meu robot, un diploma i el carnet d’honor del Cucalòcum, mentre que Roger Jové (11 anys), de l’Escola La Roca de Sarroca de Lleida, ha quedat tercer i ha rebut el joc L’Ecosistema, un diploma i el carnet d’honor del Cucalòcum.

Han concorregut al concurs 205 dibuixos elaborats per 1.307 alumnes dels cicles Mitjà i Superior de Primària pertanyents a 15 centres de Lleida i de la comarca del Segrià.

Els centres participants han estat l’Escola La Dula d’Alcanó, el Col·legi l’Estonnac de Lleida, l’Escola Príncep de Viana de Lleida, l’Escola La Rosella de Rosselló, l’Escola Pràctiques II de Lleida, l’Escola Sant Josep de Calassanç de Lleida, l’Escola Santa Maria de Gardeny de Lleida, l’Escola La Roca de Sarroca de Lleida, l’Escola Doctor Serés d’Alpicat, l’Escola Sant Jaume-Les Heures de Lleida, l’Escola de Torrebesses, l’Escola Joan XXIII de Lleida, l’Escola L’Espiga de Lleida, l’Escola Riu Segre de Lleida i el Col·legi Arabell de Lleida.

 

 

 

Recta final del Cucalòcum de Primavera amb la previsió de superar els 8.000 visitants

La 10a edició del Cucalòcum Primavera assoleix avui la darrera jornada amb la previsió de superar els 8.000 visitants, “les xifres previstes”, segons el director general de Fira de Lleida, Oriol Oró. Segons Oró, el parc ha acomplert els objectius previstos, “posar a l’abast dels infants un instrument de lleure, d’aprenentatge i de socialització a través de l’esport; promoure la sensibilització sobre temes socials com l’alimentació sana i la lluita contra el càncer, i afavorir la conciliació laboral i familiar”.

Segons les mares, pares i altres adults acompanyants que han passat avui per Cucalòcum, les principals raons per visitar el parc han estat “posar a l’abast dels infants activitats divertides i entretingudes durant unes hores”, “sortir de casa perquè els nens trenquin la rutina i estiguin entretinguts”, “trobar un lloc per quedar amb amiguets per fer activitats” i “practicar activitats o esports que no poden fer quotidianament”.

Cucalòcum Primavera, que té lloc del 10 al 13 d’abril al Pavelló 3 de Fira de Lleida, acull 17 activitats lúdico-esportives, des d’activitats físiques, esportives i purament de lleure a manualitats i accions de sensibilització. Cal destacar propostes com el parc de psicomotricitat, tennis taula, hoquei, bàsquet, inflables, taller de treballs manuals, patinatge, korfbal, ludoteca, llits elàstics, giravolt, jocs tradicionals, dino-bus, concurs de dibuix, etc. L’horari del saló és de 10 a 14 h i de 16 a 20 hores.

 

 

Dues estrelles caribenyes del korfbal, a Cucalòcum

Rosa Sandoval i Joel Rosario han explicat als petits esportistes les tècniques i els llançaments més destacats del korfbal 

 

Els petits que visitin la nova edició del Cucalòcum Primavera, a més de gaudir de nombroses activitats lúdiques, poden practicar diversos esports com el basquet, el hoquei, el tennis taula, el patinatge o el korfbal. Aquesta disciplina, que cada dia té més adeptes, compta en aquesta edició de Cucalòcum amb dos monitors molts especials. Es tracta de Rosa Sandoval, de 23 anys, i Joel Rosario, de 21 anys, dos jugadors de la República Dominicana que estan jugant amb l’equip de korbal de l’AEE Josep Lladonosa. Els joves internacionals romanen a Lleida durant sis mesos gràcies a un conveni de col·laboració entre el club de l’institut de Pardinyes i a Federació de Korfbal de Santo Domingo.

El joves caribenys han explicat que els encanta “la ciutat de Lleida i la seva gent” i que estan molt satisfets de poder ensenyar als petits del parc la tècnica de les jugades i els llançaments d’aquesta disciplina. El korfbal és un esport que es juga entre dos equips mixtes, formats per quatre homes i quatre dones en cada formació, que intenten introduir una pilota en una cistella.

Un altre esport que captiva als petits és el tennis taula, amb tres taules habilitades al Cucalòcum per a que nens i nenes de totes les edats practiquin aquesta disciplina. Un dels monitors de l’àrea de tennis taula, Xavi Alegre, explicava que “s’apunten nens i nenes de totes les edats que, malgrat la poca experiència de la major part d’ells, mostren una tremenda receptivitat i interès per aquest esport”. També ha explicat que alguns dels joves que ja han passat pel parc formen part del Club de Tennis Taula de Lleida, que té la seu social al pavelló poliesportiu de l’institut Maria Rúbies de La Bordeta.

També el bàsquet atreu l’atenció de molts dels nens i nenes que visiten el Cucalòcum. “Amb cistelles adaptades a l’edat i altura de cada petit jugador, creem equips que juguen partits plens d’emoció i esportivitat”. Es tracta que els joves estimin aquest esport i el visquin des de ben petits, explica la monitora de la secció de bàsquet.

Enguany els infants també poden triar i practicar a Cucalòcum Primavera disciplines com hoquei, patinatge, llits elàstics i altres.

Circuit d’aventura
La Granja Escola La Manreana de Juneda ha instal·lat un circuit d’aventura al seu estand de Cucalòcum Primavera, en què els nens i les nenes més grans de 6 anys poden superar un seguit d’obstacles (caminar sobre una barra sense perdre l’equilibri, passar per una teranyina sense tocar cap corda, saltar sobre unes bales de palla, etc.) i obtenir com a premi una entrada 2×1 al Centre de Natura i Fauna Vimferri. També se sortegen diferents premis.

A l’estand de La Manreana també es facilita informació de les diferents activitats que es poden dur a terme a les cases de colònies, com ara la visita familiar a la granja, les estades, els tallers, les celebracions de festes d’aniversari, els menjars per a grups o empreses, etc.

La 10a edició de Cucalòcum Primavera, que té lloc del 10 al 13 d’abril al Pavelló 3 de Fira de Lleida, acull 17 activitats lúdico-esportives, des d’activitats físiques, esportives i purament de lleure a manualitats i accions de sensibilització. Cal destacar propostes com el parc de psicomotricitat, tennis taula, hoquei, bàsquet, inflables, taller de treballs manuals, patinatge, korfbal, ludoteca, llits elàstics, giravolt, jocs tradicionals, dino-bus, concurs de dibuix, etc. L’horari del saló és de 10 a 14 h i de 16 a 20 hores.

 

 

Obre Cucalòcum de Primavera, el saló del lleure i la conciliació familiar

Pensat per a infants d’1 a 12 anys, el parc combina diversió, exercici físic, formació i sensibilització social durant les vacances escolars de Setmana Santa

 

“Un espai de lleure per als infants i una eina per afavorir la conciliació laboral i familiar durant les vacances de Setmana Santa”. Joan Simó, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, i Rafael Peris, tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, del Comerç, del Turisme i de l’Ocupació i l’Emprenedoria de la Paeria, han coincidit en que aquests són els dos objectius bàsics de Cucalòcum de Primavera, saló que es desenvolupa del 10 al 13 d’abril al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb 17 propostes lúdico-esportives, des d’activitats físiques, esportives i de lleure a manualitats i accions de sensibilització.

Simó, que ha inaugurat aquest migdia la 10a edició del saló, ha incidit també en la important funció formativa i social que fa Cucalòcum de Primavera, “funció que garanteix que, si bé és un parc més jove que el de Nadal, tingui la continuïtat assegurada”.

De la seva banda, Peris ha destacat la diversitat d’activitats de lleure, de sensibilització i esportives que ofereix el parc, aquestes últimes “gràcies a la implicació de moltes federacions esportives de la ciutat”.

Pensat per a infants d’1 a 12 anys, Cucalòcum de Primavera combina diversió, exercici físic, formació i sensibilització social durant les vacances escolars de Setmana Santa.

Entre les activitats lúdiques i esportives de Cucalòcum de Primavera cal destacar propostes com el parc de psicomotricitat, tennis taula, hoquei, bàsquet, inflables, taller de treballs manuals, patinatge, korfbal, ludoteca, llits elàstics, giravolt, jocs tradicionals, dino-bus, concurs de dibuix, etc. L’horari del saló és de 10 a 14 h i de 16 a 20 hores.

 

 

Cucalòcum de Primavera promou els hàbits de vida saludables

L’AECC-Catalunya contra el Càncer organitza la cinquena edició del Concurs de dibuix “Menjar bé és divertit”

 

La 10a edició de Cucalòcum Primavera, saló que tindrà lloc del 10 al 13 d’abril al Pavelló 3 de Fira de Lleida, comptarà un any més amb un estand de l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Lleida, què presentarà com a principal atractiu la possibilitat de participar del 10 al 12 d’abril (el Dijous Sant no hi haurà la presència de l’entitat) en la cinquena edició del Concurs de Dibuix “Menjar bé és divertit”.

L’activitat, oberta als infants de 3 a 11 anys que siguin alumnes d’escoles de la ciutat de Lleida, vol sensibilitzar els més petits sobre la conveniència de seguir una alimentació sana per tal de prevenir malalties. Els nens i les nenes han de dibuixar de manera individual sobre una temàtica concreta (“hàbits de vida saludable”) i poden optar a premis com material escolar, bosses, vals de compra, etc., que han cedit diversos establiments comercials de la ciutat. Hi haurà premis al dibuix més divertit, més original, més sa, més elaborat, amb més llum i color i més pedagògic. En l’edició anterior hi van prendre part uns 300 escolars.

Una trentena de voluntaris de l’AECC a Lleida s’encarregaran a Cucalòcum Primavera de difondre la tasca i les prestacions gratuïtes de l’associació, que integra pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar les persones, i finançar projectes d’investigació oncològica que permeten un millor diagnòstic i tractament del càncer.

A l’estand es poden fer donatius i rebre a canvi diferents treballs manuals fets pels voluntaris i socis de l’associació amb material reciclat com càpsules de cafè, taps de refrescos, etc. Entre les manualitats hi ha penjolls, polseres, clauers, anells, figures per a l’arbre de Nadal, etc.

La 10a edició de Cucalòcum Primavera acollirà 17 activitats lúdico-esportives, des d’activitats físiques, esportives i purament de lleure a manualitats i accions de sensibilització. Cal destacar propostes com el parc de psicomotricitat, tennis taula, hoquei, bàsquet, inflables, taller de treballs manuals, patinatge, korfbal, ludoteca, llits elàstics, giravolt, jocs tradicionals, dino-bus, concurs de dibuix, etc. L’horari del saló és de 10 a 14 h i de 16 a 20 hores.

 

 

 

Cucalòcum Primavera es farà del 10 al 13 d’abril al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb 17 activitats físiques, esportives, manualitats i accions de sensibilització

La 10a edició del Cucalòcum Primavera es desenvoluparà del 10 al 13 d’abril al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb 17 activitats lúdico-esportives, des d’activitats físiques, esportives i purament de lleure a manualitats i accions de sensibilització.

Cucalòcum Primavera es planteja com un espai de diversió i exercici físic per als infants d’1 a 12 anys durant les vacances escolars de Setmana Santa i com una activitat per afavorir la conciliació familiar i laboral, sense renunciar a propostes de formació i de sensibilització.

Entre les activitats lúdiques i esportives de Cucalòcum Primavera cal destacar propostes com el parc de psicomotricitat, tennis taula, hoquei, bàsquet, inflables, taller de treballs manuals, patinatge, korfbal, ludoteca, llits elàstics, giravolt, jocs tradicionals, dino-bus, concurs de dibuix, etc. L’horari del saló és de 10 a 14 h i de 16 a 20 hores.

 

El Cucalòcum tanca portes amb una gran participació de nens i famílies

La present edició del parc ha registrat més de 50.000 visitants

 

La solidaritat ha estat un dels eixos de la 26a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i l’11a edició de Cucaesport, tal com ha remarcat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, en el decurs de l’acte de balanç d’ambdós salons paral·lels. En aquest sentit el paer en cap ha lliurat a l’entitat sense ànim de lucre Prosec els 928 € recaptats per mitjà del Gol Solidari, una de les activitats de caire social més consolidades del parc. Prosec és una associació creada per donar servei a col·lectius en risc d’exclusió social i que se centra bàsicament en l’àmbit de l’esport (el futbol) al Centre Històric de Lleida, com a via per treballar valors com la integració, la salut, la companyonia i la superació.

L’alcalde ha incidit en la “gran participació de nens i famílies” en aquesta edició del parc (més de 50.000 visitants), del qual ha destacat també el vessant formatiu, ja que “és un espai durant les vacances de Nadal on es treballa l’educació a través del lleure i l’esport”. Àngel Ros ha presidit també el repartiment del Tortell de Reis entre els nens i nenes presents al saló portat a terme pel Gremi de Forners de les Terres de Lleida.

Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i Cucaesport ha tingut lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 48 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social. Enguany han destacat activitats com l’espai ”Recicla” de la Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat de la Paeria, iniciativa destinada a sensibilitzar els nens i les nenes sobre els avantatges de la recollida selectiva de deixalles, o el taller “Conèixer els boscos” d’Ipcena, que ha donat a conèixer una desena d’arbres autòctons.

També han tingut força acceptació l’estand “Dance with Fund and Learn!”, en què els nens i les nenes han pogut ballar i cantar en anglès jugant amb un videojoc de la Wii, el taller “Aprenem a fer pa” amb el Gremi de Forners de les Terres de Lleida, les manualitats destinades a familiaritzar els infants amb la fauna de la Mediterrània de Caixafòrum (uns 3.000 visitants) i els Enigmes d’Orient (45 passis i uns 2.500 nens i nenes en total).

 

 

Els petits “olímpics” juguen al Cucalòcum

El Gran Camarlenc visita demà a les 11 del matí el saló de la infància de Lleida

El parc ofereix una vintena d’activitats esportives

 

El pavelló 3 de Fira de Lleida es converteix fins al dimecres 4 de gener en un petit estadi olímpic cobert, en què els nens i les nenes poden gaudir de la pràctica d’una vintena de modalitats esportives sense que el fred i la boira sigui cap impediment. L’11a edició de Cucaesport, que se celebra conjuntament amb la 26a edició de Cucalòcum, inclou per segon any consecutiu la presència del Club INEF Lleida, que promociona la seva escola de rugbi de formació, la campanya de micromecenatge Gp2 i dóna l’oportunitat als infants d’aprendre les tècniques bàsiques d’aquest esport i de jugar un “partidet” de rugbi-cinta, una modalitat esportiva que es disputa en un terreny dur i sense contacte entre els oponents.

Al mateix pavelló del Cucaesport, els nens i les nenes de 6 a 12 anys poden circular amb bicicleta al parc infantil de trànsit de la Guàrdia Urbana i aprendre el significat dels diferents senyals de trànsit que hi ha repartits en un circuit senyalitzat. Els infants tenen també a l’abast practicar el patinatge amb patins de rodes o en línia, l’hoquei sala, el tennis de taula, el tennis, el bàdminton o el golf. Els nois i les noies més grans de 8 anys tenen l’ocasió d’introduir-se en el tir olímpic, amb la col·laboració del Club Tir Olímpic Lleida, que sorteja una carrabina d’aire comprimit. També es poden practicar activitats de circ (malabars, equilibri, etc.) i per als més petits hi ha un parc de psicomotricitat.

Pel que fa al pavelló 4 del Cucalòcum, es pot jugar al minigolf, fer uns quants llançaments a cistella o jugar un partidet de bàsquet amb els amics i, els més grans de 5 anys, practicar el jumping o el llit elàstic.

Els visitants també poden participar al Gol solidari, organitzat per l’Ajuntament de Lleida. A més, amb una aportació d’un euro, es pot practicar l’hípica fent un tomb solidari a cavall a l’estand de la Fundació la Manreana, en què també hi ha una mini granja. Totes les activitats estan supervisades per un equip de monitors professionals.

El Gran Camarlenc visita el Cucalòcum
D’altra banda, demà dimarts 3 de gener, a les 11 h, el Gran Camarlenc visitarà Cucalòcum per rebre les cartes per als Reis Mags d’Orient dels nens i les nenes presents al saló de la infància de Lleida.

Cal recordar que la 26a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i l’11a edició de Cucaesport té lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 48 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social. L’horari del parc va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h.

 

 

Arnau Farré demostra les seves habilitats al Cucaesport

El pilot de trial Arnau Farré ha estat aquest matí al Cucaesport fent una exhibició de les seves habilitats sobre dues rodes. Farré és el primer pilot de l’equip Gas Gas, participa a la Copa del Món i ha destacat en nombroses competicions estatals en la darrera dècada. El pilot de Vilanova de Segrià, després de fer diferents acrobàcies i salts amb la seva moto, també ha participat com a porter en el Gol solidari que s’organitza dins del parc.

Ha acompanyat a l’Arnau Farré un altre pilot de trial lleidatà, Marc Cots, de l’Official Team, que participa al Campionat d’Espanya.

 

 

Activitats sobre la Mediterrània al Cucalòcum

Camping Resort Serra de Prades i JEB Andrews Foundation recullen donacions destinades a les famílies amb nens amb càncer

 

La Mar Mediterrània és l’eix vertebrador de l’activitat que Caixafòrum desenvolupa a Cucalòcum, saló que assoleix el seu pas de l’equador amb una bona resposta de públic. L’espai “Caixalòcum; vine i aprèn jugant amb les activitats educatives”, se centra aquesta edició en la vida marina del Mare Nostrum, amb una activitat consistent a colorejar figures d’animals marins (dofins, tortugues, tonyines, crancs, etc.) i fer xapes personalitzades que els infants poden emportar-se a casa.

L’activitat està relacionada amb la mostra que es pot veure fins al 5 de març a CaixaForum Lleida, la qual ofereix una perspectiva àmplia del Mediterrani, una àrea de gran interès des del punt de vista biològic tot i que diversos factors n’amenacen seriosament la sostenibilitat mediambiental. L’exposició permet conèixer quin ha estat el passat d’aquest mar, comprovar quin n’és el present i veure quins reptes se’ns plantegen per a la seva sostenibilitat pensant en el futur.

Acció solidària en pro del infants amb càncer
D’altra banda, l’espai lúdic d’inflables Camping Resort Serra de Prades convida a les famílies que visiten Cucalòcum a fer una donació a la JEB Andrews Foundation adreçada a les famílies amb nens amb càncer. JEB Andrews Foundation, una entitat que organitza periòdicament concerts de country amb finalitats solidàries, cedirà tots els ingressos a l’entitat AFANOC. Camping Resort Serra de Prades sortejarà entre tots els donants un cap de setmana amb bungalou per a 4 persones i un sopar al restaurant Els Ceps.

L’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) és una associació sense ànim de lucre que treballa des d’una visió solidària en pro dels infants i adolescents amb càncer i les seves famílies, apostant per la sensibilització de la societat i per l’equitat entre persones. AFANOC dóna suport a les famílies durant tot el procés de la malaltia, atenent les necessitats que es van generant psicoemocionals, socials, educatives i econòmiques.

 La 26a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i l’11a edició de Cucaesport tenen lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 48 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social. L’horari del parc va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.