Cucalòcum consolida el model educatiu a través del lleure, l’esport i l’art

El parc rep 50.000 visitants procedents de Lleida, Barcelona Tarragona i Osca

La recaptació del Gol Solidari, destinada enguany a la Fundació Vicenç Ferrer, ha estat de 1.061 euros

 

“El concepte d’educació a través del lleure, l’esport i l’art” és el que millor reflecteix el que és Cucalòcum”, ha afirmat aquesta tarda l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, en el decurs de la cloenda del Parc de la Infància i la Joventut de Lleida. Ros ha destacat activitats de sensibilització ambiental, com el taller d’Ipcena “Coneix i defensa el riu Segre”; el taller d’elaboració de pa del Gremi de Forners de les Terres de Lleida destinat a promocionar aquest producte tan saludable; l’espai d’Enginyers Lleida on els infants han pogut veure vídeos de realitat virtual per mitjà d’una aplicació de mòbil, i la proposta “Menjar bé és divertit” d’AECC – Associació contar el Càncer, pensada per promocionar el consum infantil de fruita d’una forma amena.

El paer en cap ha fet especial incidència en una activitat de caire social com és el Gol Solidari, que ha recaptat en aquesta edició 1.061 euros, destinats a la Fundació Vicenç Ferrer. D’altra banda, el saló assolirà enguany —en el recompte efectuat a dues hores de tancar el saló uns 50.000 visitants.

De la seva banda, Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha destacat la diversitat de procedències dels visitants del parc, provinents de Lleida Capital però també de molts municipis lleidatans i d’altres de Tarragona, Barcelona i Osca.

La 27a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i l’12a edició de Cucaesport han tingut lloc lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb una oferta de 50 activitats t lúdiques, educatives, esportives i de sensibilització social.

 

 

Cucalòcum ensenya a prestar primers auxilis

 “Nens amb les emergències” familiaritza els petits amb la formació en Suport Vital Bàsic i en l’ús del Desfibril·lador Extern Automàtic

 

Protecció Civil i Emergències mèdiques són presents a Cucalòcum amb l’activitat anomenada “Nens amb les emergències”. En aquest espai i mitjançant activitats com el joc de l’oca i l’acoloriment de dibuixos els petits aprenen números de telèfon tan bàsics i necessaris com el 112 o el 061, que cal utilitzar en cas d’urgència o d’emergència sanitària. També aprenen què cal fer si bufa un vent molt fort, quan plou molt, etc., alhora que es familiaritzen amb les parts i els components bàsics d’una ambulància.

L’activitat també compta amb quatre tallers diaris de primers auxilis, tant per als petits com per als adults. Es tracta de formació en Suport Vital Bàsic (SVB) i en l’ús del Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA). Un monitor de Neosalus, empresa col·laboradora de Cucalòcum, explica als petits, mitjançant una sèrie de maniquins, com fer correctament la Cadena de Supervivència, com assistir a una persona que ha patit una aturada cardiorespiratòria o com utilitzar de forma segura un desfibril·lador.

Alexandre Tarrés, un dels monitors, explica que “els nens en aquestes edats són molt receptius i aquests tallers serveixen perquè tinguin una idea bàsica de les primeres actuacions que cal fer a una persona que ha patit una aturada cardiorespiratòria o com utilitzar correctament un desfibril·lador. També és una manera d’aprendre a quin número d’emergències cal trucar”.

Des que va començar el Cucalòcum han passat per l’activitat uns 800 nens i nenes, i els responsables de Protecció Civil i d’Emergències mèdiques es mostren molt satisfets de l’acceptació que tenen els tallers entre els petits. Els horaris dels tallers de primers auxilis són d’11 a 11.30 h i de 12.30 a 13.00 h al matí, i de 17 a 17.30 h i de 19 a 19.30 h a la tarda.

La 27a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i la 12a edició de Cucaesport tenen lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida. L’horari del parc va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h.

 

 

La història dels Reis Màgics, al Cucalòcum

L’activitat “Enigmes d’Orient” fa un repàs a les tradicions catalanes per explicar la història dels tres Reis Màgics als més petits

 

Cucalòcum compta amb la presència d’un dels personatges més emblemàtics del parc, el Fumera, un patge reial de la mitologia catalana encarregat de vigilar els nens i nenes abans de l’arribada dels Reis Màgics d’Orient i d’avisar a Ses Majestats de quins infants han de rebre regals i quins altres, pel contrari, han de rebre carbó.

Envoltats de les carrosses reials, els nens i nenes escolten la història de com arriben els tres Reis Màgics –en avioneta, en barqueta i en tren– , de tots els detalls i peculiaritats dels seus vehicles i de com s’ho fan per poder repartir els regals a tots els infants de la ciutat.

A banda de les tres famoses carrosses de Ses Majestats, cal destacar la presència dels carboners, qui tenen un paper fonamental durant la màgica Nit de Reis, atès que s’encarreguen de repartir el carbó als nens i nenes entremaliats. Durant l’activitat, en Fumera ensenya als infants a identificar els diferents sons de la carrossa que transporta el carbó perquè puguin saber si rebran o no aquest indesitjable element.

L’activitat té una durada de 25 minuts i es pot veure cada dia al matí, a les 12 i a les 13 h, i a la tarda, a les 17, a les 18 i a les 19 h.

La 27a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i la 12a edició de Cucaesport tenen lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida. L’horari del parc va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.

 

 

Cucaesport: exercici, iniciació a nous esports i socialització

Organitzat com a saló paral·lel a Cucalòcum, Cucaesport presenta enguany un total de 15 propostes esportives, d’aventura i de psicomotricitat

 

Amb el triple objectiu de promoure l’activitat física, fomentar la socialització dels infants i despertar l’interès dels petits per nous esports, Cucaesport celebra la 12a edició consolidant una entitat pròpia que l’ha convertit en l’espai preferit de molts dels infants que visiten cada any el Parc de la Infància i la Joventut de Lleida, Cucalòcum. Organitzat conjuntament per la Regidoria d’Esports de la Paeria i Fira de Lleida, Cucaesport presenta enguany 15 propostes esportives, d’aventura i de psicomotricitat de caire molt divers.

Les activitats que es poden trobar a Cucaesport, instal·lat al Pavelló 3 de Fira de Lleida, són les dels Esports Tradicionals (escacs, mikado, bitlles), l’Atletisme, el Bàdminton, el Ciclisme (Parc Infantil de Trànsit), el Golf, el Handbol, l’Hoquei, el Korfball, Parc de Psicomotricitat, el Patinatge, la Pista d’Aventures, el Rugbi, els Tallers Esportius i el Tir Olímpic. Excepcionalment la pista de Bàsquet és al Pavelló 4.

Menció apart mereix el ”Gol solidari” (que combina les vessants esportiva i solidària), la recaptació del qual anirà destinada enguany a la Fundació Vicenç Ferrer.

Cucalòcum i Cucaesport ofereixen fins al 4 de desembre als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida una cinquantena d’activitats lúdiques, educatives, esportives i de sensibilització social. L’horari del parc va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.

 

 

Al Cucalòcum, “Menjar bé és divertit”

L’objectiu de l’espai de l’AECC és promocionar el consum infantil de fruita d’una manera amena i divertida 

 

L’AECC – Associació contra el Càncer de Lleida està present a la nova edició del Cucalòcum amb la proposta “Menjar bé és divertit”, destinada a promocionar el consum infantil de fruita d’una forma amena i divertida. L’activitat consisteix a pintar fitxes de tot tipus de fruites i a canvi se’ls obsequia amb pomes de les terres de Lleida. Tal com ha explicat la coordinadora, Dolors Zapata, l’objectiu de la iniciativa és “fomentar els valors saludables del consum de fruita, especialment importants dins de la dieta mediterrània i seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut”.

Una vintena de voluntaris del grup Joves per la Salut són els encarregats de desenvolupar l’activitat dins del parc, al qual l’AECC hi és present per sisè any consecutiu. Un dels voluntaris, Jordi Puche, comenta que “és molt gratificant col·laborar en aquests tipus d’iniciatives que fomenten els hàbits saludables entre els més petits, ja que l’alimentació és bàsica per prevenir malalties”. I afegeix que els petits són uns receptors excepcionals de tots aquests aprenentatges.

Com a complement a l’activitat ahir dimecres, la doctora Antonieta Barahona, especialista en nutrició, va oferir un taller que sota el títol “Pomes divertides” mostrava als infants com elaborar donuts amb pomes. D’una manera divertida i amena els petits van aprendre a elaborar aquests famosos dolços, però amb una matèria primera molt més saludable, la poma.

Cal recordar que l’AECC, per desenvolupar aquesta activitat al Cucalòcum, compta amb la col·laboració de Bordeta Fruits que desinteressadament aporta les pomes que es consumeixen i es regalen a l’estand. També l’empresa lleidatana Kiwisac ha regalat 8 bosses isotèrmiques, que l’Associació sortejarà entre tots els participants en els tallers de “Menjar bé és divertit”.

L’Associació contra el Càncer de Lleida va acollir l’any passat uns 2.000 nens i nenes en l’activitat organitzada a Cucalòcum i enguany confien en igualar i fins i tot superar aquesta xifra.

La 27a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i l’12a edició de Cucaesport tenen lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de. L’horari del parc va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.

 

Realitat virtual al Cucalòcum de la mà d’Enginyers Lleida

A l’estand d’Enginyers Lleida, els infants també poden apreciar els punts de calor del propi cos per mitjà d’una càmera termogràfica

 

Enginyers Lleida, Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida (CETILL), participa un any més al saló Cucalòcum, amb un estand que acull tres activitats per a diferents trams d’edat. L’atracció principal consisteix en una experiència amb ulleres 3D, confeccionades en cartró, per veure vídeos de realitat virtual per mitjà d’una aplicació de mòbil. Enginyers Lleida també posa a disposició de l’activitat altres telèfons per els nens i les nenes que no en portin.

Un altre dispositiu que Enginyers Lleida ofereix al seu estand és una càmera termogràfica que enregistra els diferents punts de temperatura amb variacions de colors. Amb aquest dispositiu, els nens i les nenes que passi per l’estand podran enregistrar la imatge termogràfica del seu propi cos o de diferents materials. Les imatges es visualitzen en la pantalla de la càmera d’infrarojos. Aquestes càmeres s’apliquen en àmbits tan diversos com els policials per a la detecció d’objectius i l’adquisició de dades, la detecció o l’anàlisi d’incendis, la medicina i la diagnosi o la detecció de pol·lució, entre d’altres.

D’altra banda, Enginyers Lleida ofereix per als més petits un taller de muntatge d’estructures Lego, on podran deixar anar la seva imaginació i construir tot tipus d’elements d’una manera amena.

La 27a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i la 12a edició de Cucaesport te lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 50 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social. L’horari del parc va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.

 

 

Formació, solidaritat i lleure de la mà del Cucalòcum

Cucalòcum i Cucaesport han obert les portes fins al 4 de gener a la Fira de Lleida

La recaptació del Gol Solidari va destinada enguany a la Fundació Vicenç Ferrer

 

Solidaritat, lleure, formació i educació, sensibilització social i mediambiental són alguns dels eixos dels salons Cucalòcum i Cucaesport, segon ha remarcat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros en el decurs de la inauguració del parc infantil. Ros ha destacat que el saló ofereix 50 activitats, organitzades o patrocinades en molts casos per entitats de la ciutat. El paer en cap ha incidit en iniciatives que permetran conèixer millors la ciutat i el seu entorn, com el taller d’Ipcena “Coneix i defensa el riu Segre” o l’espai dels “Enigmes d’Orient”, que permetrà als petits fer un recorregut màgic per les carrosses dels Reis. Pel que fa a les propostes solidàries, ha anunciat que la recaptació del Gol Solidari anirà destinada enguany a la Fundació Vicenç Ferrer.

Altres activitats destacades del parc són el taller d’elaboració de pa del Gremi de Forners de les Terres de Lleida destinat a la promoció entre els infants de l’entrepà a la sortida del col·legi com a fórmula atractiva i saludable de berenar; l’espai d’Enginyers Lleida on es proposa als petits una experiència amb ulleres 3D per veure vídeos de realitat virtual per mitjà d’una aplicació de mòbil; el taller de Caixalòcum “Fes-te un gran pintor”, en la que els infants poden “pintar” quadres i conèixer l’obra de grans pintors flamencs i holandesos dels segles XVI i XVII; la proposta “Menjar bé és divertit” d’AECC – Associació contar el Càncer, destinat a promocionar el consum infantil de fruita d’una forma amena, i la iniciativa de formació bàsica sanitària “Nens amb les emergències”.

La 27a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i l’12a edició de Cucaesport tenen lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de. L’horari del parc va de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.

 

 

Caixalòcum aproparà aquest nadal la pintura flamenca al infants

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, inaugurarà dimarts a les 12.00 els parcs Cucalòcum i Cucaesport

 

Demostrant un cop més que la diversió i la pedagogia poden anar de la mà, Caixalòcum serà present enguany a Cucalòcum amb l’activitat “Fes-te un gran pintor”, en la que els infants podran “pintar” i acolorir quadres de grans pintors flamencs i holandesos dels segles XVI i XVII. A més de recrear obres d’aquells grans artistes, com un retrat o una natura morta, en dibuixos que tindran “volum” (element en relleu), els petits i els seus acompanyants adults podran fotografiar-se amb atrezzo d’època en un photocall que recrearà un quadre de l’escola flamenca.

L’objectiu de l’activitat, segons els organitzadors, és “atansar fills i pares al món de la pintura, en aquest cas flamenca, a partir d’una activitat amena i informal” relacionada a més amb l’exposició “Pintura Flamenca i Holandesa al Museu de Ginebra” actualment exhibida a Caixafòrum Lleida i que també inclou visites especials per a famílies.

L’exposició “Pintura Flamenca i Holandesa al Museu de Ginebra” es pot veure fins al 14 de gener a Caixafòrum Lleida. A través d’una selecció d’obres dels Musées d’Art et d’Histoire de Genève (quadres de devoció, pintura d’història, retrats, escenes de gènere, paisatges i bodegons que representen l’esplendor de l’art flamenc i holandès dels s. XVI i XVII), la mostra permet apreciar els artistes i els gèneres principals d’un dels períodes més pròspers de la història de la pintura europea.

La inauguració de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i Cucaesport tindrà lloc aquest dimarts a les 12.00 h al Pavelló 4 de Fira de Lleida i anirà a càrrec de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. Recordem que la 27a edició de Cucalòcum i l’12a edició de Cucaesport tindran lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 50 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social. L’horari del parc anirà de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el parc romandrà tancat.

 

 

Realitat virtual al Cucalòcum

A l’estand d’Enginyers Lleida, els infants també podran apreciar els punts de calor del propi cos per mitjà d’una càmera termogràfica

 

Enginyers Lleida, Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida (CETILL), participa un any més al saló Cucalòcum, amb un estand que acull tres activitats per a diferents trams d’edat. L’atracció principal consistirà en una experiència amb ulleres 3D, confeccionades en cartró, per veure vídeos de realitat virtual per mitjà d’una aplicació de mòbil. Enginyers Lleida també posarà a disposició de l’activitat altres telèfons per las nens i les nenes que no en portin.

Un altre dispositiu que Enginyers Lleida oferirà al seu estand és una càmera termogràfica que enregistra els diferents punts de temperatura amb variacions de colors. Amb aquest dispositiu, els nens i les nenes que passin per l’estand podran enregistrar la imatge termogràfica del seu propi cos o de diferents materials. Les imatges es visualitzaran en la pantalla de la càmera d’infrarojos. Aquestes càmeres s’apliquen en àmbits tan diversos com els policials per a la detecció d’objectius i l’adquisició de dades, la detecció o l’anàlisi d’incendis, la medicina i la diagnosi o la detecció de pol·lució, entre d’altres.

D’altra banda, Enginyers Lleida ofereix per als més petits un taller de muntatge d’estructures Lego, on podran deixar anar la seva imaginació i construir tot tipus d’elements d’una manera amena.

La 27a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i la 12a edició de Cucaesport tindran lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 50 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social. L’horari del parc anirà de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.

 

 

Cucalòcum, el pa nostre de cada dia

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida vol potenciar entre els infants l’entrepà a la sortida del cole com a fórmula atractiva i saludable de berenar

 

 Potser no cada dia, però com a mínim cada Nadal el Gremi de Forners de les Terres de Lleida és present a Cucalòcum per tal de promocionar un dels aliments més emblemàtics de la dieta mediterrània, el pa. Enguany l’objectiu específic del gremi –segons explica Manel Llaràs, el seu president– se centra en la promoció entre els infants de l’entrepà a la sortida del col·legi com a fórmula atractiva, variada i saludable de berenar. Llaràs preveu que, en aquesta edició del parc, l’espai del gremi (en el qual els petits podran elaborar panets que després s’enduran a casa) acollirà uns 3.000 nens i nenes durant tots els dies que duri Cucalòcum.

Cal recordar que la 27a edició de Cucalòcum (Parc de la Infància i la Joventut de Lleida) i l’12a edició de Cucaesport tindran lloc del 26 de desembre al 4 de gener als Pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida amb 50 activitats lúdiques, esportives, formatives, solidàries i de sensibilització social.

L’espai del gremi comptarà amb una dotzena de forners, que conduiran els tallers d’elaboració de pa de forma rotativa, i de dos alumnes del Cicle de Pastisseria, Forneria i Confiteria de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida. Llaràs calcula també que durant els 10 dies de parc s’utilitzaran uns 300 quilos de farina, 30 quilos de llevat i 10 quilos de sal. Com a dada anecdòtica, explica que “de Barcelona, Girona i Tarragona ens han demanat assessorament per muntar en els seus respectius parcs de la infància espais similars al de Lleida”.

El taller “Aprenem a fer pa” amb el Gremi de Forners de les Terres, adreçat a divulgar la cultura del pa d’una forma divertida i creativa, sensibilitzant els petits “forners” sobre les propietats d’aquest aliment bàsic, és ja un clàssic a Cucalòcum.

El consum de pa és recomanat per diferents factors: aporta energia al cos, pel seu alt contingut en hidrats de carboni; proporciona vitamines del grup B, essencials per al metabolisme glúcídic de tots els teixits; és ric en fibra, ajudant a regular la digestió, els nivells de sucre i el colesterol en la sang; conté minerals que juguen un paper important en la producció i transport d’energia, control del ritme cardíac o en la generació d’impulsos nerviosos, i engreixa molt poc, pel seu escàs contingut de greix, sempre i quan el consum sigui moderat.

L’horari del parc anirà de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. El dia 1 de gener el recinte romandrà tancat.